Frissen Fejérből

2021.07.15. 07:30

Hatvanhatmillió forintból újulnak meg a temetők Dél-Fejérben

A térségben a Magyar falu program pályázata nyomán nyolc önkormányzat és öt egyházközség nyert forrást temetőik felújítására. A támogatás összértéke 66 millió forint.

V. Varga József

Tácon felújítják a ravatalozót, és urnafal is készül

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A felnőtté válás része, hogy az ember megtanul együtt élni a szerettei, barátai elvesztésével járó gyásszal és fájdalommal, és gondozza emléküket. Az ehhez méltó környezet kialakításához Dél-Fejérben tizenhárom településen újulhatnak meg a temetők a Magyar falu program jóvoltából – fogalmazta meg Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

Sárszentágotán új temetőt alakítanak ki

Az önkormányzati tulajdonban és üzemeltetésben lévő temetők felújítására Daruszentmiklós, Előszállás, Lajoskomárom, Mezőszilas, Nagykarácsony, Nagylók, Sárosd és Sárszentágota önkormányzata részesült támogatásban összesen 39,94 millió forint értékben. Az egyházközségek tulajdonában és üzemeltetésében lévő temetők felújítására pedig a cecei római katolikus plébánia, a csőszi, a kálozi és a sárkeresztúri református egyházközség, valamint a táci katolikus plébánia összesen 26,25 millió forint értékben. Amint megtudtuk: a kiírás szerint a pályázók támogatást igényelhettek a meglévő ravatalozó külső és belső felújítási munkáira; urnafal kialakítására, bővítésére és felújítására; a ravatalozó épületének akadálymentesítésére; az elhunytak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló, halotthűtő beszerzésére. Továbbá a temető területén lévő egyéb épület belső felújítására, akadálymentesítésére (vizesblokk, kápolna, kiszolgálóhelyiségek); új, a ravatalozótól külön álló urnafal kialakítására, bővítésére, meglévő külön álló urnafal felújítására, kolombárium kialakítására, felújítására; hulladéktároló, illemhely kialakítására, felújítására.

Tácon felújítják a ravatalozót, és urnafal is készül
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A temető bekerítésére; a temetkezési helyek környezetének megújítására (például parkosítás, parkrendezés, parkoló kialakítása); a temetőben található közlekedési utak, járdák és egyéb infrastruktúra építésére, felújítására. Tácon elvégzik a ravatalozó belső felújítását, szigetelését, valamint urnafalat építenek, a megítélt támogatás esetükben 8,52 millió forint – tudtuk meg Horváth Tamás polgármestertől és Mayer László helyettes esperes, plébánostól. – Sárszentágotán új önkormányzati temetőt alakítunk ki – mondta el lapunknak Sebestyén Zoltán polgármester. – Első ütemben a most elnyert 4,99 millió forintos forrásból elvégezzük a kijelölt terület rendezését, illetve bekerítjük a leendő temetőt. Terveink szerint a jövő évben meg tudjuk építeni a ravatalozót, majd a harmadik ütemben a nagykereszt is elkészülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában