Frissen Fejérből

2021.07.12. 07:45

Hatmilliós támogatást nyert a Baracsi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Az önkéntes tűzoltók már több mint egy évtizede segítik a hivatásosok munkáját. Pályázati forrásból most új épületrészt kaphatnak, ahol a felszerelésük tárolására is elegendő hely lesz.

Héjj Vivien

Az első tűzoltóautót saját költségen vásárolták a baracsi lánglovagok

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A Falusi Civil Alap legutóbbi pályázatán hatmillió forint támogatást nyert a Baracsi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A kedvezményezett egyesületek és alapítványok a támogatás összegét közösségi programok szervezésére, új közösségi terek építésére és eszközbeszerzésre fordíthatják. Mit jelent ez a támogatás az egyesület életében? – tettük fel a kérdést Szabó Andreának, az egyesület elnökének.

– Az életünket mentette meg! – kezdte. – Korábban volt egy szertárunk, ahol át is tudtunk öltözni, volt mosdónk, és ott tudtuk tárolni a ruháinkat, felszereléseinket. Ezt a helyiséget vissza kellett adnunk az önkormányzatnak, ugyanis – ez is jó hír – településünk továbbfejlődött, lett egy körzeti megbízottunk. Ekkor a polgármesterrel közösen arra jutottak, hogy szükség lenne egy másik, a korábbihoz hasonló funkciókat ellátó helyiségre. A nyertes pályázattal lehetőséget kaptak arra, hogy a jelenleg garázsként használt épületet kibővítsék.

Az első tűzoltóautót saját költségen vásárolták a baracsi lánglovagok
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

– Van egy garázsunk, ahol a tűzoltójárművet tároljuk, de nincs benne mosdó, és nincs lehetőségünk átöltözni sem. Szeretnénk ezt az épületet felújítani, hozzáépíteni, és így újra lehetne öltözőrészünk, zuhanyzónk, és lenne egy olyan hely, ahol tárolhatjuk a felszerelésünket. Ráadásul így a tűzoltóautó közelében is lehetnénk – beszélt a jövőbeni tervekről Szabó Andrea. A Baracsi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2008 óta aktív. Érdekesség, hogy a létrehozásakor kiderült, a településnek már volt egy bejegyzett önkéntes tűzoltó-egyesülete, ám annak működése szünetelt. 2009-ben végül egy

tisztújító ülés keretében alakult meg újra a szervezet, gyakorlatilag a semmiből.

– Az első tűzoltóautó árát – amely korábban a dunaföldvári önkénteseké volt – a tagok dobták össze. A dunaföldváriaktól teljesen felszerelve kaptuk az autót, ez nagy segítség volt. Eleinte a falu lakói megkérdőjelezték az egyesület létjogosultságát, ám néhány héttel később volt egy nagy vihar, amikor leszakadt az ég, kidőltek a fák. Mi voltunk az elsők, akik segítettünk az embereknek: kiszivattyúztuk a vizet a garázsokból, a kidőlt fákat feldaraboltuk – emlékezett. Az említett eset után már nem volt kérdés, szükség van-e Baracson az önkéntes tűzoltók munkájára. Az egyesület azóta is hatékonyan kiegészíti a dunaújvárosi hivatásos állomány munkáját, Baracs és Kisapostag területét látják el. Több alkalommal részt vettek az árvíz elleni védekezésben, és a helyi rendezvényeken is tartanak bemutatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában