Frissen Fejérből

2021.07.11. 07:05

Hadtörténeti tábor indul augusztusban

Az idei évben augusztus 2. és 6. között rendezi meg kirándulásokban, bemutatókban gazdag hadtörténeti hagyományőrző táborát a Honvéd Hagyományőrző Egyesület. A még betöltetlen helyekre a történelem iránt érdeklődő felső tagozatosokat várnak, a létszámot a szervezők 20–25 főben maximalizálták.

FMH

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Székesfehérvári Szervezete táboroztatott a héten a koronázóvárosban és azon is túl. Tegnap délután a Zichy ligetben Jásdi Balázs tartott fegyverbemutatót a gyerekeknek. Egy első világháborúban használatos géppuskára rámutatva elmondta, hogy hűteni kellett annak a csövét, ne melegedjék túl. Ezt egy a vízzel teli, vastagabb csővel tették meg. Még tartalék vizet is hordtak magukkal a géppuskások. Igen ám, de a víz a Nagy Háborúban nagy érték volt, úgyhogy előbb-utóbb megitták a tikkadt katonák, ezért aztán rendre vizelettel kellett helyettesíteni a fegyver „hűtővizét.”

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A végvári harcoktól egészen a világháborús csatákig barangolhatnak a történelem iránt érdeklődő diákok: izgalmas kirándulások, bemutatók és tárlatok ígérnek tartalmas szórakozást. A jelentkezőkből álló kis csapat a török kor végvári harcainak pontjaitól egészen az 1848–49-es szabadságharc, valamint az első és második világháború csatáihoz kapcsolódó helyszínekig járja majd be Fejér megyét.

Kirándulást szerveznek a Thury-várba, a komáromi Monostori erődbe, a várpalotai Trianon Múzeumba és a zámolyi Mag-tár gyűjteménybe. A résztvevők a magyar történelem egy-egy korszakának megismerése mellett harceljárásokról, fegyverekről és ruházatokról is hallhatnak érdekességeket. A tábor bázisa a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Fő utcai helyisége lesz, ahol reggel 7.30 és délután 17 óra között biztosítanak felügyeletet a résztvevők számára. A kirándulásokat autóbusszal bonyolítják le, háromszori étkezéssel, amihez napi étkezési hozzájárulást kérnek a szervezők. A tábor programjai és az utazások költségmentesek. Az érdeklődők jelentkezését a [email protected] elektronikus címre várják, az egyesület minden sikeresen jelentkező diáknak részletes tájékoztatót küld a tábor programjáról és a szükséges tudnivalókról.

Vezető képünk archív fotó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában