őzek

2021.07.22. 15:33

Fokozott vadveszély van az utakon

Elkezdődött az őzek párzási időszaka, ezért különösen vigyázni kell az utakon.

Tihanyi Tamás

A jelzést komolyan kell venni a közlekedőknek

Fotó: Tihanyi Tamás

Hazánkban a 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el, ezek 76 százaléka őz volt. A legtöbb gázolás Vas megyében történt, de Fe­jér is a veszélyes területek közé tartozik, főként a Keleti-Bakony térségében és a Vértes környékén, de gyakori például a vadgázolás a Velencei-hegységben is, mert a vadak gyakran járnak le a tóhoz.

A jelzést komolyan kell venni a közlekedőknek
Fotó: Tihanyi Tamás

A következő időszakban legalább augusztus közepéig érdemes különösen figyelni az utakon. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy megkezdődött az őzek párzási időszaka, az állatok nappal is sokkal aktívabbak, és gyakran keresztezik a közutakat. Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja, egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között. Bár vannak esetek, amikor az ütközés kivédhetetlen, a sebesség körültekintő megválasztása a „gyanús” szakaszokon csökkenti a kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában