célzott vizsgálódások

2021.07.30. 07:00

Ellenőrzések és próbavásárlások – A fogyasztóvédelem Fejérben sem pihen

Nyáron sem pihennek. A fogyasztóvédelem az idegenforgalmi főszezonban a turizmus újraindulásához igazodva csoportosította át erőit a hetekben. A szeptember végéig tartó országos ellen­őrzés a boltok mellett a vendéglátóhelyeken próbavásárlásokkal is védi a nyaraló családok, a vakációzó fiatalok érdekeit – erről szólnak az országos hírek.

V. Varga József

A megyei fogyasztóvédelmi ellenőrzések jellemzően a tókörnyéket és a nagyvárosokat érintik

Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Fejér megyében is végeznek próbavásárlásokat a fogyasztóvédők? Vannak-e kiemelt régiók a megyében, például a Velencei-tó környéke, Gárdony és Velence? Jellemzően mire terjednek ki a vizsgálatok ilyenkor? – erről kíváncsiskodtunk a megyei kormányhivatalnál.

Az idegenforgalmi főszezon ideje alatt lefolytatott hatósági ellenőrzések elsősorban a külföldi és belföldi turisták által leginkább látogatott helyszínek vendéglátóipari egységeit, rendezvényekre kitelepült, közterületi, illetve alkalmi árusait, valamint a személyszállító szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat érintik, amelyek Fejér megye területén elsősorban, de nem kizárólagosan a Velencei-tó környékét és a turisták által gyakrabban látogatott nagyvárosokat jelentik – kaptunk választ kérdéseinkre.

A hatósági ellenőrzések kiterjednek az egyes idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának vizsgálatára, valamint a vásárlói magatartást tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésére is.

Több mint a fele problémás

A Fejér Megyei Kormányhivatal A kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek nyári ellenőrzése elnevezésű témavizsgálat keretében 27 vendéglátóegység ellenőrzését végezte július végéig, amelyből 18 ellenőrzésre turisztikailag frekventált helyen, 6 ellenőrzésre egyéb, nem frekventált helyű, kisebb településen és 3 közterületen tartott fesztiválon, rendezvényen került sor. Összesen 14 esetben, az ellenőrzések 52 százalékában állapítottak meg fogyasztóvédelmi jogsértést.

Valamennyi ellenőrzés alá vont üzletben és közterületen értékesítő vállalkozásnál történt próbavásárlás, amely során egyebek között azt vizsgálták, hogy a térfogatra értékesített termékek esetében történt-e helytelen mérés (szűkmérés), és ebből adódóan többletszámolás, az előrecsomagolt termékek eladási árát vagy egységárát kiírták-e, és a próbavásárlás során eladott termékek kiírt árai megegyeztek-e a felszámított árakkal.

A megyei fogyasztóvédelmi ellenőrzések jellemzően a tókörnyéket és a nagyvárosokat érintik
Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Az ellenőrzések során 3 próba­vásárlás alkalmával 6 adag szeszes ital esetében történt szűkmérés, azaz a kikért italmennyiséghez képest kevesebbet kaptak az ellenőrök.

Az ellenőrzés alá vont 27 vendéglátóhely esetében egy értékesítőhelyen a próbavásárolt röviditalok eladási vagy egységáráról nem adott tájékoztatást a vállalkozás. Egy cukrászdában nem írták ki az ellenőrzés ideje alatt forgalmazott cukrásztermékek, fagy­laltok, ostyák eladási vagy egységárát. Az egyik rendezvényen a vendéglátó üzemeltetője az ártájékoztatóban nem tüntette fel az értékesített rövidital mennyiségére vonatkozó tájékoztatót. A 27 vizsgálat alá vont vendéglátóüzlet közül három egységben mulasztották el a vásárlókat a nyitvatartási időről tájékoztatni. A Vásárlók könyve 7 ellenőrzés alá vont helyen nem volt jól látható, könnyen hozzáférhető helyen, 1 esetben be se tudták mutatni.

A megyei fogyasztóvédők a feltárt jogsértésekért a vállalkozásokkal szemben összesen 3 figyelmeztetést és kötelezést alkalmazó határozatot adtak ki.

A turisztikai célpontok környezetében és tömegrendezvényeken dolgozó kereskedők és vendéglősök ellenőrzése szeptember végéig folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában