gyomnövény és allergia

2021.07.08. 07:45

A fűnyírás egy kötelesség!

Nyár közepére sok helyen térdig ér a gaz, a fű, pedig minden tulajdonos, használó vagy éppen bérlő köteles rendben tartani az udvarát, a kertjét, sőt az utcát is.

Palocsai Jenő

A rendszeres karbantartás kevesebb energiát igényel, mint a kényszerkaszálás

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Gyorsan repül a nyár, és ennek megfelelően hamar ideér a parlagfűszezon kezdete. Sokaknak okoz egészen komoly panaszokat ez az allergén növény, ezért már kiforrott és jól bevált rendszere van a bejelentésnek, a szigorú ellenőrzésnek és 30 százalékos borítottság esetén a kényszerkaszálásnak is nevezett közérdekű védekezésnek is. Ugyanakkor nem csak azon területek rendben tartása a fontos, ahol ez a sárga virágú növény megvetette a lábát, illetve a gyökerét, mert sokan szenvednek, de legalábbis bosszankodnak a több helyen látható elhanyagolt területek miatt is.

Nyár közepére magasra nő a gyomok és a fűfélék tengere az elhanyagolt, esetleg teljesen felhagyott területeken. A burjánzó növények nem figyelnek a határokra, így éppolyan sebességgel nőnek belterületen, mint a zártkertekben vagy a mezőgazdasági területeken. Azonban abban mégiscsak van különbség, hogy más és más helyre kell panasszal fordulni, ha valakinek ilyen szomszéd keseríti meg az életét.

A rendszeres karbantartás kevesebb energiát igényel, mint a kényszerkaszálás
Fotó: Stock

Dornyi Sándor elmondta, hogy nemcsak a parlagfűvel kapcsolatban rendelkeznek jogszabályok, hanem az egyéb károsítók ellen is. Szabadbattyán nagyközség jegyzője szerint különösen a zártkertekre jellemző, hogy gazban állnak akár évekig, évtizedekig. A szakember úgy fogalmazott, hogy az esetek többségében a zártkerti ingatlanok kert és mezőgazdasági területként szerepelnek a települések rendezési terveiben. Ennek megfelelően mezőgazdasági termelésnek kell történnie az ingatlanokon, és csak az efféle tevékenységet kiszolgáló építmények lehetnek a területen. Dornyi hozzátette, hogy törvény van arról, hogy a földhasználó köteles az ingatlan gyommentességét fenntartani. és nemcsak a parlagfű, hanem az egyéb károsítók ellen is, hiszen azok fertőzhetik a szomszédos, adott esetben művelt ingatlanokat.

Mint megtudtuk, belterületi ingatlan esetében mindig a jegyző járt el hivatalosan. Dornyi Sándor azt a gyakorlatot követi, hogy először felszólítja a tulajdonost, és a levélben határidőt is szab az ingatlan rendbetételével kapcsolatban. Ha ez nem valósul meg, akkor jöhet a kényszerkaszálás, aminek a költségeit vagy azonnal kell fizetnie a földhasználónak, vagy adó módjára behajtják rajta.

Viszont külterületen, illetve zártkerti ingatlanok esetében a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya jár el. Náluk lehet panasszal élni, ha a szomszéd telkéről terjed a gyom, legyen az parlagfű, vagy egyéb károsító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában