a csoport új otthona

2021.06.11. 20:00

Viselet helyett munkásruha – Dolgoznak, hogy elkészüljön a csókakői próbaterem

Még a helyiek sem tudják, hogy hány éves lehet a templommal átellenben a régi, vert falú ház, ám az biztos, hogy most új életet kap – a Barkócaberkenye Néptánccsoport próbatermeként, programjainak otthonaként és a hosszú távú tervek szerint más kulturális események színhelyeként születik újjá.

Borsányi Bea

Bognár Gábor is ásót ragadott, hogy valóra váljon az álom

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nagyjából ötven négyzetméteres ingatlant tavaly a Magyar Falu program keretében sikerült megvásárolnia az egyesületnek.

– Az épület alapos felújításra szorul, az egyetlen, amihez nem kell hozzányúlnunk, az a tetőszerkezet. Ezt a korábbi tulajdonos az épület állagának megóvása érdekében megcsináltatta. A belső falakat már elbontottuk és felszedtük a padlót is. Betonozás után olyan burkolatot kap majd a ház, amely rugalmasságának köszönhetően kíméli a táncosok ízületeit, hiszen ez lesz a próbaterem. Természetesen cserére kerülnek a nyílászárók és a vizet is be kell vezetnünk, hogy mosdót, zuhanyzót alakíthassunk ki. Terveink között szerepel egy konyhasarok kialakítása, a tetőtérbe pedig öltözőt, viseletraktárt álmodtunk – sorolta Bognár Gábor, a néptánccsoport elnöke.

Az udvarra szeretnének játszóteret és egy félig zárt, nagyjából százhúsz négyzetméteres pajtát építeni. Utóbbi nem csak a nyári próbáknak adhatna helyet, de fellépéseket is tarthatnának benne. Rengeteg a munka, amelyek sora már ősszel megkezdődött az udvaron az elburjánzott növényzet visszaszorításával, a fű nyírásával. Minden hétre akad azonban feladat, amelynek egy részét maguk a néptáncosok végzik.

Szombaton éppen alap készült a házhoz hozzáépíteni kívánt új részhez, amelyben helyet kap majd a vizesblokk. Közben, az esetleges balesetek elkerülése érdekében, folyt az udvar rendbetétele során előkerült fúrt kút befedése is. Délelőtt 10 órára a tízórai is elkészült: ropogós, pirosra sült lángosok kerültek ki a bő olajból, hogy aztán tejföllel és sajttal ízesítve jóízűen fogyasszák el a munkára összegyűlt fiatalok.

Bognár Gábor is ásót ragadott, hogy valóra váljon az álom
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Eddig jól haladtak a munkák, mert a bontást és a tereprendezést a táncosok is meg tudták oldani. Ám a dolog nehezebb része, amihez már pénz és szakemberek is kellenek, csak most következik. Az egyesületnek van némi tartaléka, de ez messze nem elég a tervek megvalósításához, ezért támogatókat is keresnek.

– Az építési engedély és a végleges tervek folyamatban vannak, határidő – mivel nem pályázati pénzből szándékozunk megvalósítani az elképzeléseinket – nincs. Örülnénk azonban, ha a jövő évre sikerülne mindent befejezni – mondta Bognár Gábor, aki azt is elárulta, dédelgetett terve, hogy hosszú távon akár kisebb kamara-, vagy jazzkoncertnek is otthon adhat a pajtaszínpad, és a telek felső végében kialakítanak néhány egyszerű faházat, ahol egykét éjszakára megszállhatnak a faluba érkező vendégek.

Milyen programokkal ünnepelnek?

A 10 éves jubileum kapcsán arról is beszélgettünk, milyen programokkal ünnepel a néptánccsoport. Három ünnepséget szerveznek, amelyek közül lesz nagy és nyilvános alkalom, aztán olyan, amelyre azokat várják, akik már nem tagjai az együttesnek, de az elmúlt tíz évben még azok voltak, végül a legszűkebb körben, kizárólag a jelenlegi tagokkal is megülik a születésnapot. Erre azonban már csak az ősszel kerül sor.

A nagy és nyilvános ünnep, az igazán nagy dobás, a már tavaly is tervezett első Csókakői Kárpát-medencei Néptánctalálkozó lesz. Erre az elszakított területeken meglévő kapcsolataikat tervezik meghívni, ám a siker annak is függvénye, hogyan alakulnak a szabályok, be tudnak-e lépni a különböző országokból érkezők a határon. A rendezvény tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, ám az elnök most azt mondta, hogy idén, akár szűkebb körben is, de ősz előtt még mindenképpen szeretnék megtartani a találkozót, nehogy egy esetleges újabb hullám elmossa ezt is. Addig is a barkócaberkenyések legközelebbi fellépése a június 19-i Borünnepen lesz, amelynek egyik központi szereplői a néptáncosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában