A polgármesteri döntések után

2021.06.09. 20:00

Minden a régi kerékvágásban – Újra testületi üléseken vehetnek részt a Fejér megyei képviselők

A jogszabály június 15-étől lehetővé teszi a képviselő-testületeknek, hogy a veszélyhelyzet előttihez hasonlóan ismét ülésezzenek.

Baráth Eszter, Házi Péter, Héjj Vivien, Majer Tamás, V. Varga József

Egy 2019-es ülés szünete a fehérvári városházán. Újra élőben ütközhetnek az érvek

Fotó: FMH-archív (NN))

– Már vártuk a kormányrendeletet, és tervezem, még júniusban rendkívüli közgyűlést hívok össze. A veszélyhelyzet különleges jogkört adott a polgármestereknek – és ezzel nagy felelősséggel ruházta fel a járványhelyzetben a települések vezetőit –, amellyel mindannyiszor körültekintően éltem én is – mondta érdeklődésünkre Cser-Palkovics András. A fehérvári polgármester közgyűlési hatáskörben eljárva 2020-ban 46 rendelet alkotott és 361 határozatot hozott, 2021-ben (június 4-éig) 26 rendelet és 435 határozat született. Többször tartottak frakcióvezetői vagy városvezetői egyeztetést is.

Fehérvár polgármestere szerint a jogalkotónak érdemes lenne átgondolni, esetleges veszélyhelyzet idejére engedni lehetne az online közgyűlések tartását. Fehérváron biztosak abban, hogy kialakítható lenne e fórum biztonságos működtetése. Mi a helyzet a megye többi településén?

Kikérte a véleményeket

Mint megtudtuk, a Fejér Megyei Közgyűlés június 24-ei ülésén folytatja döntéshozatali munkáját.

– A veszélyhelyzeti jogrend az önkormányzat esetében a közgyűlési, bizottsági döntéshozatal eljárásrendszerének újragondolását és átalakítását igényelte. Ennek során – bár ez nem volt törvényi kötelezettségem – arra törekedtem, és munkám során kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy az elnöki határozatok meghozatalára lehetőség szerint minden alkalommal a képviselők írásos előterjesztés formában történő előzetes tájékoztatása, véleményük írásos kikérése és annak dokumentálása mellett kerüljön sor – mondta Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke.

– Ennek eredményeként a közgyűlés hatáskörében eljárva 7 rendelet és 110 határozat elfogadásáról döntöttem. Az őszi veszélyhelyzet időtartama alatt a kötelezően meghozandó döntéseken túl (költségvetés, beszámolók, futó projektek) számos fontos önkormányzati ügy került napirendre. Így döntés született egyebek között a Szent István fejlesztési program, Fejér megye területfejlesztési programja 2021–2027 anyagának elfogadásáról, a Terület- és településfejlesztési operatív program felhívásaira benyújtott támogatási kérelmekről.

Tanácskozás volt a neve

A dunaújvárosi önkormányzat a vírushelyzetet követően első alkalommal június 24-én tart közgyűlést személyes formában. Medgyesi Miklós sajtószóvivő elmondta: különösebb problémát nem jelentett számukra a közgyűlés nélküli időszak. Mint mondta, amíg lehetett, személyes részvétellel tartották meg, annyi különbséggel, hogy nem közgyűlésnek, hanem tanácskozásnak hívták. Később, amikor a járványhelyzet súlyosabbra fordult, ők is az online térbe költöztek. Mindkét formában rendszeresen szavaztak a képviselők, az online érkező szavazatokat a közgyűlési osztály összesítette. A szóvivő elmondta, a döntést formálisan Pintér Tamás polgármester hozta meg, de tulajdonképpen Dunaújváros esetében nem került sor egyszemélyes döntéshozatalra.

Egy 2019-es ülés szünete a fehérvári városházán. Újra élőben ütközhetnek az érvek
Fotó: FMH-archív (NN))

Nem okozott gondot

Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere kiemelte: az önkormányzat munkája rendben, az éves munkaterv szerint haladt eddig is, a korlátozások ideje alatt, illetve annak ellenére is. Az összes júniusra időzített, és előrelátható döntést már meghozták, illetve meghozzák a héten. Miután július a képviselő-testületi ülések tekintetében a városban amúgy is rendre „üzemszünet”, ezért – ha csak nem lesz szükség rendkívüli ülésre – előreláthatóan majd csak augusztusban ül össze a grémium a korábban szokott módon. A polgármester értékelése szerint a legfontosabb döntések, amelyeket a korlátozás ideje alatt kellett meghoznia, az előző évi zárszámadás, illetve az idei évi költségvetés elfogadása, valamint a szükséges módosítások meghozatala voltak.

299 határozat Enyingen

Az enyingi képviselő-testület soron következő ülését június 30-án tartja. A veszélyhelyzet alatt a grémium online fórumon tartott megbeszéléseket, melyeken a várost érintő kérdésekről egyeztettek.

– A veszélyhelyzet alatt eddig 299 polgármesteri határozat született, melyekből a képviselő-testület által átruházott hatáskörben meghozott döntések száma: 182 volt. A képviselőkkel történt egyeztetés után 18 önkormányzati rendelet került megalkotásra. A meghozott döntések mindegyike fontos és szükséges volt a város, a polgármesteri hivatal, az önkormányzat és intézményei működése érdekében – emelte ki Viplak Tibor polgármester.

Kiemelkedő jelentősége volt a költségvetés elfogadásának és a különböző pályázatok elnyerése érdekében hozott döntéseknek. Pályázatot adtak be a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására, döntés született szociális bérlakások bérbeadásáról is.

Koronavírus alap

– Úrhidán a képviselő-testülettel a koronavírus-járvány kitörésekor eleinte telefonon egyeztettünk, tavaly október óta pedig, ha csak formálisan is, de rendszeresen találkoztunk, közösen készítettük elő azokat a döntéseket, melyeket a veszélyhelyzet miatt egy személyben kellett meghoznom – hangsúlyozta Bognár József polgármester.

2020-ban 9 rendelet és 56 határozat, 2021-ben szintén 9 rendelet és 70 határozat született saját hatáskörben. Tavaly, az első hullám idején, a döntések elsősorban a járvánnyal kapcsolatosak voltak. Az egyik legfontosabb döntésnek abban az időszakban a nehéz anyagi helyzetbe került magánszemélyek megsegítésére létrehozott Úrhidai Koronavírus Alap létrehozása bizonyult. De születtek döntések pályázatok beadásáról, beruházások kivitelezéséről, és természetesen a mindennapokat meghatározó költségvetésről. Az első hagyományos testületi ülést várhatóan június végén tartják a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában