Frissen Fejérből

2021.06.17. 07:40

Szentjánosbogár-rajzás lesz a rövid éjjeleken

Ezernyi fénylő kis lámpásként repkednek a lopakodó sötétség beálltával a szentjánosbogarak az Alcsúti Arborétumban. E rejtélyes rovarok násztáncukkal varázsolják el a látogatókat.

Zsohár Melinda

Fotó: pixabay.com

A hóvirágnyílás és a szentjánosbogár-rajzás a két legnépszerűbb programja a hajdani Habsburg József nádori angolkertnek. Június közepétől, a nevezetes Szent Iván-éj-közeli napokban, mintegy két héten át látható e különleges természeti jelenség: a világító bogarak röpködése a hatalmas fák alatt, az aljnövényzet rejtekén. Későn érkezik az este, ehhez igazítják a látogatók szakvezetését, este negyed kilenctől több csoportnak is. A szakvezetés legalább egy-másfél óráig tart, ezalatt nemcsak a különös rovarok életéről és a biolumineszcencia (az élőlény fénykibocsátása) jelenségéről kapnak információkat, hanem a kastélypark történetébe és a mára arborétumként működő park históriájába is beavatják az érdeklődőket. A hímek repülve keresik meg a fűben, avarban rejtőző nőstényeket, az ivarok egymásra találását fajspecifikus fénykibocsátásuk segíti.

Természetesen szakvezetés nélkül is látogatható az arborétum, ám este tizenegykor bezárják a főkaput. A Vál-völgyi Kisvasút hosszított menetrenddel járul hozzá a júniusi kalandhoz, már korábban, fényes nappal megkezdhetik a szép programot. Felcsúton, a Puskás Akadémia megállóhely környékén található murvás parkolóban hagyhatják az autót, s vonattal utazhatnak a szentjánosbogár-rajzásra. A belépéshez nincs szükség védettségi igazolványra. Kérik, vaku nélkül fotózzanak, s érdemes indulás előtt szúnyogriasztóval befújni magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában