Frissen Fejérből

2021.06.02. 07:10

Pénteken több megemlékezést is tartanak Fejér megyében

Megyeszerte tartanak megemlékezéseket június 4-én, Trianon évfordulóján.

Baráth Eszter

Az Országalma közelében, a belváros szívében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Közösen tartott sajtótájékoztatót Juhász László, a VÁLASZ Független Civilek Fehérvárért elnöke, Boór Ferenc, az Országzászló Védnöki Testület alapítója, Szili Csaba, a VÁLASZ önkormányzati képviselője és Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér megyei elnöke a trianoni évfordulóra tervezett eseményekről.

Juhász László kiemelte, korábban is terveztek megemlékezéseket erre a napra, de a járványügyi szabályok változása után kiderült, sokkal színesebb és bővebb programot is szervezhetnek. Június 4-én, 16.32-kor az Országalmánál várják a megemlékezőket. Onnan a harangzúgások és a Himnusz elhangzása után közösen vonulnak át az Országzászló térre, ahol Strasszer Domonkos szavalatát hallhatják majd.

Boór Ferenc kiemelte, amióta az Országzászló téri emlékművet felújították, a nemzeti zászló csak felszentelve kerülhetett rá. Így lesz idén is, pénteken 16.50-kor a téren országzászló-szentelésre kerül sor. A megemlékezőket arra kérik, a 101. évfordulón 101 fehér szegfűt helyezzenek el az emlékmű címerein. 20 óra 21 perckor a Vidámparki tó szigetén lobban fel az összetartozás tüze, amit László Attila koncertje követ.

Szili Csaba elmondta, Fehérvár mellett az Isztimérhez tartozó Királyszálláson és Gárdonyban is megemlékezést tartanak, este pedig Sukorón is meggyújtják a máglyát.

Kónyi-Kiss Botond Trianon aktualitását emelte ki. Elmondta, a trianoni békediktátum okozta sebek felett nem lépett át az idő kereke, ezek most is ugyanolyan fájók. Hozzátette, jelenleg is magyarok milliói élnek az elszakított országrészekben, máig nehéz sorssal, jogtiprással küzdve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában