Frissen Fejérből

2021.06.28. 07:15

Megnyílt az egyházmegyei látogatóközpont és kiállítótér Székesfehérváron

Az első zarándoklat a Magyar Szent Család nyomában Bodajk és Székesfehérvár között szombaton zajlott. A zarándokok az új Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközponthoz kis palackokban elhozták a bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhely vizét.

V. Varga József

A zarándokok a bodajki kegyhelyről hoztak vizet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A látogatóközpont és kiállítótér a zarándokút-fejlesztési pályázat részeként nyílt meg a Lakatos utcában, mellyel lezárult az összesen másfél milliárd forint támogatású projekt. A hét állomásból álló zarándokút része a székesfehérvári Püspöki Palota, a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária-kegyhely, a bodajki Szent Imre Zarándokház, a vértessomlói plébániatemplom és Magyar Szent Család Mesetér és a székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont és Kiállítás.

Amint az ünnepélyes megnyitón elhangzott: a Magyar Szent Család, Szent István, Boldog Gizella és fiuk, Szent Imre nyomában járva lelkünk részévé válhat az a szellemiség, amit örökül hagytak ránk.

A zarándokok a bodajki kegyhelyről hoztak vizet
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre tiszteletének ápolása és erősítése történelmi kötelességünk – fogalmazta meg Spányi Antal megyés püspök. – Sajátosan kegyelmi pillanat ez, hiszen sok száz éves sebek gyógyulnak be, évszázados törekvések érnek célba azzal, hogy Szent István városában újraindulhatnak a zarándoklatok, és Fehérvár újra zarándokközpont lehet.

– A támogatás értékmegőrzésről szól, a beruházás egy szép építészeti megoldásról – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester. – Jól tudjuk, értékeink nélkül mi ma nem állhatnánk itt, s nem szólhatnánk magyarul egymáshoz, és ezek nélkül a keresztény értékek nélkül a jövőnk sem lenne elképzelhető.

Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának gondolatait Hirtling István színművész tolmácsolta: „A Magyar Szent Család példáján keresztül lelki megerősítést nyújtani a magyar családoknak a sokféle próbatétellel terhelt mai világunkban a család, a hagyomány és az összetartozás örök érvényű üzenete.”

Az ünnepség zárásaként Spányi Antal megáldotta az épületet és mindenkori látogatóit, majd a meghívott vendégeknek Smohay András, a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója tartott tárlatvezetést. A megnyitón közreműködött a Musica Historica régizenei együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában