Hajrá, magyarok!

2021.06.13. 07:00

Fociterasz: Hol szurkolhatunk Fejér megyében?

Hol szurkoljon, hol szurkolhat az, akinek nincs jegye a stadionba? A válasz automatikusan és praktikusan adódik: otthon, kényelmesen! Azonban, ha valaki másokkal is szeretné megosztani az élményt: megteheti-e? Igen…

V. Varga József, Palocsai Jenő, Zsohár Melinda

A sörpadokat szellősen rakták, egyébként is a szabadban szurkolhatunk a Mol Arénánál

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az országban számos szabadtéri programhelyszín közül választhatunk – nagy számban főleg a fővárosban nyíltak meg a labdarúgó Európa-bajnokságra a szurkolói bázisok. Aki meg kocsmákban szeretne plusz élményekhez jutni, szintúgy megteheti egy-egy sör mellett. Belekiáltva az éjszakába: Hajrá, magyarok! És urambocsá’, egy-egy hazai gólnál esetleg akár, ismeretlenként is egymás nyakába borulva.

Eb-terasz a Sóstón

Székesfehérváron az Eb-terasz kivetítővel és hideg sörrel invitálja a szurkolókat. Amint megtudtuk: a Mol Aréna Sóstó melletti teraszon egy 30 négyzetméteres, nappal is jól látható ledfalon, minden meccsnapon 14 órától követhetők végig az események. A magyar nemzeti válogatott csoportmérkőzései előtt (június 15., 18 óra; június 19., 15 óra; június 23., 21 óra) meglepetés programokkal is készülnek a szervezők. A sörpadok szabad téren egymástól megfelelő távolságban állnak, a terasz látogatásához nem szükséges védettségi igazolvány, az Aréna pub pedig szeretettel várja a szomjazókat.

A labdarúgó Európa-bajnokság idején 23, illetve 24 óráig tartanak nyitva a megyeszékhelyen a teraszok, hogy a mérkőzéseket végig szurkolhassák az érdeklődők – olvastuk Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán. A környék érintett lakosságától türelmet kérnek, a vendéglátósoktól pedig azt, hogy tartsák be a teraszok zárásának időpontját.

A sóstói stadion keleti oldalán, a külső kerengő elején, a III-as kapunál felállított óriáskivetítőn valamennyi csoportmérkőzést és a kiesési szakasz összecsapásait is közösen szurkolhatják végig az érdeklődők, akik a stadionnal szemközti parkolóban hagyhatják gépjárműveiket – írta egyebek közt közleményében a fehérvári városvezető.

Módosított rendelet

Székesfehérvár önkormányzata idén június 4-én módosította a közterületek használatáról szóló rendeletét. Mely szerint június 10-étől augusztus 31-éig a vendéglátó egység kitelepülése – amennyiben magasabb szintű jogszabály nem állapít meg hátrányosabb szabályokat – minden olyan napon, amelyet munkanap követ, legkésőbb 23 óráig, egyéb napokon pedig 24 óráig tarthat nyitva. A kerthelyiségekben a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatás, műsoros előadás, táncrendezvény vagy egyéb szórakoztató szolgáltatás nem folytatható, a kerthelyiségekben rádió- és televízió-közvetítés 23, illetve 24 óráig folytatható.

A sörpadokat szellősen rakták, egyébként is a szabadban szurkolhatunk a Mol Arénánál
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szezonban akár éjfélig

A Velencei-tó környékén jellemzően 22 óráig tartanak nyitva a különböző vendéglátó egységek, teraszok, vízpart közeli büfék, de szezonban ez az időpont 23, illetve 24 óráig is kitolódhat. Azt firtattuk, hogy a futball Európa-bajnokság idejére, a mérkőzések kapcsán érkezett-e külön igény az önkormányzatokhoz kivetítők felállítására, meghosszabbított nyitvatartásra.

Gárdony jegyzője, Jankovics Zoltánné elmondta: kivetítő felállítására külön kérelem nem érkezett a hivatalukba, de annak a fentiek értelmében nincs semmi akadálya, hogy adott vendéglátóhelyeken az esti mérkőzéseket is szabadon megtekinthessék a szurkolók, ha erre vágynak.

Velencén is hasonló helyzetről számoltak be az önkormányzat illetékes munkatársai. A vendéglátó egységek szabadon nyitva tarthatók, természetesen figyelembe véve, hogy az engedélyükben, milyen esti, éjszakai nyitva tartás szerepel. Amennyiben ettől el szeretnének térni, külön kérelemmel kell fordulniuk a hivatalhoz.

Ledfal a kastély udvarán

Megyénk északnyugati városában, Móron is élvezhetik majd közösen a sportkedvelők az Eb nagy pillanatait. A belvárosi Ara étteremben, ha csak a szabályok nem tiltják, mindig kiszolgálják a vendégek sport iránti érdeklődését, így a teraszon sokan várhatják majd a kezdő sípjeleket. Maga Mór is készül az Európa-bajnokságra. Jelenleg még folyik az engedélyezési eljárás, de a tervek szerint a Lamberg-kastély udvarán óriási ledfalat állítanak fel, hogy a magyar vonatkozású meccseket minél nagyobb létszámban élvezhesse a közösség.

Engedély, külön kérésre

Bicskén semmilyen külön helyi szabály, vagy eltérés nincs a vendéglátóhelyek nyitvatartására – mondta el Bálint Istvánné polgármester. A futball vb és az olimpia idején régen is szívesen nézték együtt kisebb-nagyobb társaságok nyilvános helyen televízión, óriáskivetítőn a mérkőzéseket, sporteseményeket. Különösen a férfikompániák élnek át valódi közösségi élményt nagy meccsek alkalmával, étel-ital mellett, baráti, jó ismerősi körben.

Természetesen a járvány csitultával is óvatosnak kell lennünk, a magyar jogszabályok pontosan rendelkeznek az otthonunkon kívüli viselkedésről. Védettségi igazolvány, adott esetben és helyen maszkviselés, kinti-benti magatartás, érintkezési távolságok betartása – a vendéglátóhelyek vezetői és tulajdonosai pontosan tudják az aktuális rendelkezéseket, érdemes rájuk hallgatni. Ha valaki a szokásos nyitvatartása meghosszabbítását kéri például este vagy éjszaka, nyújtson be kérelmet a polgármesteri hivatal hatósági osztályára. Jegyzői hatásköri elbírálással megadják az engedélyt, ha csak valami nyomós érv nem szól ellene, szögezte le a polgármester.

A lakosság és a vendéglátók érdeke közös célt szolgál: biztonságban találkozhassunk egymással, éljünk át együtt szép élményeket, nyissunk ajtót a világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában