a történelmi múlt fontos kapaszkodói

2021.06.21. 07:00

Fehérváron bocsátották ki a nyolcadik emlékérmét

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Örökség Intézete az emlékhelyek napja országos programsorozatot. Fehérváron, az esemény nyitó helyszínén mutatták be a Magyar Nemzeti Bank emlékhelyek-éremsorozata nyolcadik darabját.

Héjj Vivien

Pokrovenszki Krisztián kezében az új ópusztaszeri emlékérem, mellette Hergár Eszter, háttérben Kertész Péter és Cser-Palkovics András az emlékhelyek napjának megnyitóján

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékhelyek napja idei programjának országos nyitórendezvényén Cser-Palkovics András polgármester elmondta, rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy az Év Nemzeti Emlékhelye díjat tavaly Székesfehérvár nemzeti emlékhelye kapta. Kiemelte, közös felelősségünk, hogy az itt történtekhez méltóvá tegyük a helyszínt.

– Az Árpád-ház programon keresztül erre tettünk hitet, melynek különböző elemei megvalósulás alatt vannak: felújítás alatt van a Szent István Király Múzeum Fő utcai épülete, és épül az a kőtár és látogatóközpont, ahol be lehet mutatni a Nagyboldogasszony-bazilika megmaradt darabjait – fogalmazott Cser-Palkovics.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, múltunk alapos megismerése nélkül nem építhetünk erős nemzettudatú Magyarországot. Kiemelte, a jövő generációi csak általunk ismerhetik meg a történelmi múlt fontos kapaszkodóit.

Pokrovenszki Krisztián kezében az új ópusztaszeri emlékérem, mellette Hergár Eszter, háttérben Kertész Péter és Cser-Palkovics András az emlékhelyek napjának megnyitóján
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékhelyek napján Székesfehérváron „Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nemzeti Emlékhely” megnevezéssel kétezer forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

– Az emlékérem előoldalán központi motívumként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található millenniumi Árpád-emlékmű részlete látható, amely Árpád vezért ábrázolja. A hátoldalon az emlékpark emblematikus elemeit láthatjuk: a monostor alaprajzát, az Árpád-emlékművet és a Rotunda ábrázolását. Az emlékérmet Szabó Virág szobrászművész tervezte – fogalmazott Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az I. István Szakgimnázium diákjai száz négyzetméteres sakktáblán mutatták be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő csatáját, a morvamezei ütközetet, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé emelte a Habsburg-házat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője az érem átvétele után arról beszélt, hívő emberként rádöbbent, Emese álma, ha szimbolikusan is, de megvalósult, hiszen Ópusztaszer az első ors zágg yűlés helyszíne, amikor a törzsi állam alapjait fektették le az akkori kor vezérei, akik olyan döntést hoztak, aminek következtében most itt állhatunk, magyarul beszélhetünk és egy csodálatos országban élhetünk.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, a városi intézmények összefogásának köszönhető, hogy idén Székesfehérvár adhatott otthont ennek a nyitórendezvénynek.

 

A megnyitót követően felharsant a harci kürt, és megkezdődött A három király csatája sakkszínházi előadás, melyben az I. István Szakgimnázium diákjai mutatták be élő sakkjátszma keretében az 1278-as morvamezei csatát.

Idén a mohácsi nemzeti emlékhely kapta az év emlékhelye díjat, az átadó Budapesten volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában