Frissen Fejérből

2021.06.21. 16:00

Év Fagylaltja régiós döntő volt Fehérváron: a helyi mangó citromnád ízvilágú nyalánkság továbbjutott

Úgy fest, az idei évben a mangó és az édes tejföl ízvilágát szerették legjobban az Év Fagylaltja zsűrijének tagjai a Fehérváron megrendezett regionális fagylalt versenyen. Három „hideg nyalat” jutott tovább a döntőre.

S. Töttő Rita

20210621 Székesfehérvár, Damniczki fagyizó, fagylaltkészítő verseny, zsűrizés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kevés üdítőbb nyalánkság létezik ebben a forró nyárban, mint a fagylalt – melynek szezonját koronázza meg a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő Év Fagylaltja verseny. A Magyar Cukrász Ipartestület megmérettetése presztízsértékű a versenyezni kedvelő magyar fagylaltkészítők számára. A korábbi években egy nagy rendezvényen dőltek el a helyezések – így lett volna tavaly is, melynek helyszínéül Székesfehérvár szolgált volna, ha nem jön közbe a járvány.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Így a hatalmas, tízezres vendégsereget vonzó rendezvény elmaradt, de lett helyette az idei évben régiós döntő, melynek helyi házigazdája Damniczki Balázs és Fő utcai cukrászdája lett. Ötfős zsűri érkezett az első régiós megmérettetésre hétfőn délelőtt: Andrész Zoltán, Baracskay Angéla, Somogyi Renáta Szűcs Árpád és Erdélyi Balázs szakértő ízlelte a tizenkilenc jeges édességet. Nem minden fantázianév mögött lehet sejteni az ízvilágot, de az biztos, hogy mindegyik izgalmas különlegességet rejtett. Volt szeptember, mangó és citromnád, áfonyás vargánya, mandula-sárgabarack tökmaggal, karamellizált fehércsoki mogyoró, édes tejföl cumberland mártással, berényi gesztenye, Olívia, arany mangó, rubus ideaus, pirosribizlis mandula, cocco mango, kókusz zöldcitrommal, mentával, mezei kakukkfütty, „Tagyon nyár” nevű fagylalt, továbbá fekete arónia, barackos citromtarte, akácmézes erdei gyümölcsös és meggyes-mákos bejgli fagylalt is.

A régiós megmérettetésen mangó citromnád kombinációjával jutott tovább a Fejér megyei versenyző, Damniczki Balázs, a régió másik két továbbjutója pedig az édes tejföl cumberland mártással megalkotója, a balatonfüredi Márton Sándor és az arany mangó készítője, a komáromi Sztaracsek Ádám lett. A július 5-i országos Év Fagylaltja versenyen dől el, kié idén a legfinomabb hideg nyalánkság az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában