Frissen Fejérből

2021.06.01. 07:30

Díjazták a honismereti versenyek legjobbjait Székesfehérváron

Habár a jelentkezők száma valamelyest csökkent, ez az elért eredmények értékéből mit sem von le. E tanévben is megrendezte a Vörösmarty Mihály Könyvtár a honismereti vetélkedőket.

Héjj Vivien

A prezentációs verseny legjobbjai a Cisztercisták voltak

Fotó: könyvtár

Végéhez közeledik a 2020/2021-es tanév, ami a vetélkedők, versenyek szempontjából sem telt eseménytelenül. A Vörösmarty Mihály Könyvtár idén is megrendezte honismereti vetélkedőit, melyek célja, hogy évről évre felhívják a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra, művészekre, akik Fejér megyében éltek, alkottak. Az elnyert jutalmak átadására, átvételére az elmúlt napokban került sor.

2020 őszén az Országos Könyvtári Napok keretében hirdette meg az intézmény az „Itt éltek előttünk…” című vetélkedőt. A három online forduló során a versenyzők kilenc, 2020-ban évfordulóját ünneplő, Fejér megyéhez kötődő személy életével, munkásságával ismerkedhettek meg. A döntőben a hagyományos feladattípusok mellett számos izgalmas kihívás várta a diákokat. A mindvégig szoros versenyben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium Törikúra csapata állhatott.

A prezentációs verseny legjobbjai a Cisztercisták voltak
Fotó: könyvtár

Emellett negyedik alkalommal rendezte meg prezentációs versenyét a könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület. A háromfős csapatoknak tizenkét diából álló vetítéseket kellett készíteniük egy általuk választott, Fejér megyei vonatkozású témáról. A tanulókat megihlették a Fejér megyei népszokások mellett a szabadkőművesség helyi vonatkozásai is, továbbá Bory Jenő életét és munkásságát is feldolgozták a verseny során. Utóbbi megmérettetésen a Ciszterci Szent István Gimnázium csapata, a Cisztercisták végeztek az élen, prezentációjuk címe: Egy fejezet a nemzeti színjátszás történetéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában