Az utolsó simítások

2021.06.15. 11:30

A nyár végén nyithat a nádasdladányi kastély?

A legutóbbi önkormányzati kettős átadó ünnepségen figyeltünk fel egy elejtett félmondatra, miszerint: hamarosan megnyitják a felújítás miatt több mint három éve bezárt és lezárt Nádasdy-kastélyt.

V. Varga József

A megszépült épületegyüttes interaktív kiállítási tematikával bővül – mondta el lapunknak négy és fél hónapja Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínbejáráson. Arról értesültünk: jelenleg az utolsó simítások, vagyis a kiállítás berendezése zajlik. A megújult nádasdladányi Nádasdy-kastélyt előreláthatólag idén nyár végén már a nagyközönség is megtekintheti.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kíváncsiskodtunk egyből, és nem hivatalosan válaszokat is kaptunk, hogy valóban, hamarosan, az egyik nyári napon tartják a sajtónyilvános szakmai megnyitót, és másnap már a nagyközönség is újra felfedezheti az új életre kelt épületegyüttest. Aztán arra hívták fel a figyelmünket: minden kérdésünkkel a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-hez (NÖF) forduljunk.

A megszépült épületegyüttes interaktív kiállítási tematikával bővül – mondta el lapunknak négy és fél hónapja Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínbejáráson.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amit külön kérdések nélkül is tudunk: a Nádasdy-kastély turisztikai és infrastrukturális fejlesztése során teljesen felújítják a földszinti reprezentatív tereket, a grófi hálót és a Nádasdy-emlékszobát, kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki a pincében, új kiállító- és múzeumpedagógiai tereket nyitnak, valamint megújul a kastélytó és környezete is.

Január végén volt tájékoztató és bejárás a kastély belsejében is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Nemzeti Kastélyprogramban, a Nádasdy-kastély fejlesztése kapcsán 2018. április 4-én került sor az alapkőletételi ünnepségre. Nem ma volt már, bizony az évek során sok minden közbeszólt – főként a koronavírus-járvány. Mikor tartják az avatóünnepséget? – ezt firtattuk a NÖF-nél.

A társaság kommunikációs osztályától a következő választ kaptuk: „A Nádasdy-kastélyban jelenleg az utolsó simítások, vagyis a kiállítás berendezése zajlik. A kastélyt előreláthatólag idén nyár végén már a nagyközönség is megtekintheti. A nyitás pontos időpontjával kapcsolatban kérjük, kísérjék figyelemmel a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. online felületeit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában