Frissen Fejérből

2021.05.28. 07:00

Egész nap járőröztek a rendőrök a Velence Korzón

Új fejezetet nyitott az önkormányzat a Velence Korzóval folytatott küzdelemben.

S. Töttő Rita

Többször, különböző időpontokban magunk is tapasztaltuk a rendőri jelenlétet

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csütörtökön adták hírül: „A Korzó üzemeltetési szerződésének azonnali hatályú rendkívüli felmondásáról hozott határozatot az önkormányzat. Ebben a kérdésben teljes egységet mutatott a testület. A határozatot a testület egésze módosítások, megjegyzések nélkül, egyhangúan támogatta. A felmondást múlt héten már postázta az önkormányzat, ma személyesen is átadtuk.”

A csatolt levél szerint ez azt jelenti, hogy a szerződés azonnal meg is szűnik – s így rögvest kérik a szerződéseket, kulcsokat, iratokat, egyszóval mindent, ami a korzóval kapcsolatos.

A most kialakult helyzetnek legalább egy évvel ezelőttre nyúlnak vissza az előzményei, amelyet magunk is felidézünk olvasóinknak.

Az indoklás szerint még tavaly állított össze az önkormányzat egy „problémalistát”, amelyet nem orvosolt az új üzemeltető, iratokat tartott vissza, s csak részben pótolta a felrótt hiányosságokat. Mindemellett „gondozatlan, ápolatlan, gazdátlan” jelzőkkel illették a helyet, amely nem alkalmas a kulturált, nyugodt pihenésre. Gyakorlatilag mindent átvizsgáltak, s eszerint felróható a gyep, a növényzet állapota, a „vakondpopuláció” elszaporodása, a táblák ferdesége, a kandeláberek karbantartási hiányosságai, az engedély nélkül épült létesítmények jelenléte, de a játszóterek sem felelnek meg az elvártaknak – a lista azonban kimeríthetetlenül hosszú az indoklásban, oldalakon át sorolja Gerhard Ákos Emőd polgármester. Az ügyben igazságügyi szakértőt is kirendeltek, ezen véleményekre is hivatkoznak a felmondásban.

Többször, különböző időpontokban magunk is tapasztaltuk a rendőri jelenlétet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A történtek kapcsán megkerestük a megszólítottat, Berényi Csabát is. A Velence Korzó üzemeltetője nyilatkozatot juttatott el lapunknak, ebben az áll: „Még a mai napon sem kaptuk meg a postai úton kézbesített levelet. A mai napon reggel 9 órakor személyes átvétellel kaptuk meg a felmondásos leveleket a polgármestertől és a jegyző asszonytól. Az átirat május 21-ei dátummal készült. Ha személyesen szerették volna átadni, miért nem aznap hozták el nekünk?” Az üzemeltető állítja: az önkormányzat levelet küldött a bérlőknek, hogy mostantól az önkormányzat számlájára utalják a bérleti díjakat, ami szerintük elfogadhatatlan. „Természetesen nem fogadjuk el az azonnali hatályú rendkívüli felmondásunkat. Ügyvédeink írják a válaszunkat. Nevetségesnek találjuk a karbantartási hiányosságokat, melynek nagy része tulajdonosi hatáskörbe tartozik. Ugyanis az üzemeltetési szerződésünk 26. pontja értelmében az ötödik évtől kezdve a szükséges felújítások saját költségen történő elvégzése az önkormányzat kötelezettsége! A strandszezon még nem kezdődött el, a fűnyírás heti szinten megtörténik. A napi karbantartási munkálatokat folyamatosan elvégzi a Gomi Kft. – még felette is, mert felújításokat végeztünk. A játszótéren, amihez hozzáférünk, teljes körű felújítást végeztünk. Az ökoparkot pedig az önkormányzat önhatalmúlag elzárt területté nyilvánította körülbelül három éve, ahova be sem tudunk menni” – áll a válaszban, amelyben az üzemeltető hozzáteszi: szerinte szerződésszegést az önkormányzat vétett, hisz a rendeltetésszerű üzemeltetés feltételeit nem biztosítja számukra.

E két tűz között pedig ott állnak a bérlők

Őket szintén megkerestük. A szolgáltatóházban már volt, aki olvasta az önkormányzat által küldött levelet, más viszont még nem is látta. Az egyik bérlő azt mondta: eddig nem tapasztaltak problémát, de most ők is kivárnak, hogy mit tegyenek. A büfés részen azonban már nagyobb a feszültség: egy itteni bérlő azt mondta, hogy a kerítés felállítása óta megduplázták a bérleti díját, most kellene fizetni az első megemelt költséget. Rendkívül feszültek, és nagyon várják azt, hogy végre tisztázódjon a helyzet és újra nyugodt körülmények között dolgozhassanak. Merthogy – fogalmaztak – az elmúlt másfél évben folyamatosan dúlt a harc. Nem lehetett nem észrevenni, hogy csütörtökön több rendőrautó is ügyelt a „nyugalomra” a korzónál. Hogy pontosan miért, azt nem árulták el, de egy korzós alkalmazott érkezésünkkor megkérdezte: „A megszállás miatt jöttek?” Vagyis vannak, akik arra számítanak, ami a korzóval majdnem szomszédos uszodaprojektnél is történt: hogy az önkormányzat biztonsági céget bérel fel és így veszi birtokba a területet. Hogy ezt megteheti-e, vagy sem, jogi kérdés, mindenesetre egy testületi határozat már van a kezükben, és ezt az eshetőséget a rendőrség is komolyan vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában