Frissen Fejérből

2021.05.22. 07:15

Szárnyaltak a katonai versenyen a Falleros Sólymok

Május 21. a Magyar Honvédelem napja. Ennek apropóján tartották meg nyolcadik alkalommal a már hagyománnyá vált Hazámat szolgálom című ifjúsági honvédelmi csapatversenyt.

Palocsai Jenő

A légpuskalövészet esetében tíz méterről kellett minél pontosabban eltalálni a célpontot

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Árpád Technikum sportpályái mellett van egy külön rész, egy katonai gyakorlópálya. Itt várta a 14, egyenként 4 fős csapatot a főszervező, Nagy Lajos tartalékos alezredes. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Fejér Megyei Szervezetének elnöke elmondta: – A program a covid miatt kicsit feloldva, térben és időben, egymástól eltolva zajlik és persze szabadtéren. Négyféle feladattal kell megküzdeniük a csapatoknak. Az egyik a katonai totó, ez a legkönnyebb, mert ez egy elméleti rész, melyben a honvédelem aktualitásait kérdezzük, például, hogy leopárdnak, hiúznak vagy párducnak hívják-e az új harckocsit. A kérdések között szerepel az is, hogy mióta és miért pont most ünnepeljük a Honvédelem napját?

Mint megtudtuk, a csapatok a fokozatosság elvét betartva, kézigránáttal történő célba dobás feladattal mentek tovább. A lányoknak 10-15 és 20 méter, míg a fiúknak 15-20-25 méter távolságból kellett bedobni a gumigránátokat a kialakított célterületre. Ennél is nehezebb volt a légpuska-lövészet, melynek során 10 méterről kellett lőni a körkörös célra.

A légpuskalövészet esetében tíz méterről kellett minél pontosabban eltalálni a célpontot
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legnehezebb az akadálypálya meghódítása volt. Építésének ötlete 2011-ben fogant. Az Árpád Technikum akkori igazgatója olyan támogatókat talált erre, mint a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a Fehérváron állomásozó katonai szervezetek, a Magyar Tartalékos Szövetség és a Szondi György Sport Egyesület.

Az akadálypályán van kúszófolyosó, palánk, labirintus, lajhármászáshoz szükséges oszlopok, illetve egyéb eszközök. Ezeket kellett a megfelelő módon használni, természetesen a lehető legrövidebb idő alatt. Nagy Lajos szerint a vetélkedő lényege a kollektív szellem nevelése, ezért is csapatversenyként hirdették meg.

Amíg a megpróbáltatásokat pihenték a diákok, addig az értékelő bizottság számolt. A Nemzeti Sportszövetség által támogatott esemény kora délutáni eredményhirdetésén Páli Zoltán alezredes adta át az érmeket. Az első helyen a Pápai Szakképzési Centrum Faller Jenő Technikumából érkező Falleros Sólymok végeztek, maguk mögé utasítva a SZSZC Jáky József Technikum Fékezhetetlen had-ra keresztelt alakulatát, valamint a szintén Falleros Olajbogyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában