Frissen Fejérből

2021.05.19. 17:25

Parkolóügy: dönthessen a település

Új lakás esetében egynél több parkolót kelljen építenie a beruházónak, vagy legalábbis erről dönthessen az adott önkormányzat – ezzel a felterjesztéssel élt Fehérvár polgármestere.

FMH

Júliustól fizetni kell többek között a Lövöldén és Horvát István-lakótelepen is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Minden településnek érdeke, hogy épüljenek új lakások, társasházak, de nem érdekük, hogy növekedjen a közterületeken parkoló autók száma – fogalmazott Cser-Palkovics András fehérvári polgármester. Amint az önkormányzati kommunikációs központ közleményéből kiderül, Székesfehérvár önkormányzata ezért él az Alaptörvényben biztosított felterjesztési jogával, így a veszélyhelyzet idején a képviselőtestület nevében eljáró polgármester egy hétfőn meghozott határozat alapján jogszabálymódosítást kezdeményez.

Amint arról beszámoltunk, az április 21-én meghozott új szabályozás szerint mostantól új építésű lakásonként, üdülőnként elég 1 parkoló megépítése. Az Igazságügyi Minisztérium felé szóló friss székesfehérvári felterjesztés szakmai érveket fogalmaz meg, amely szerint az önkormányzatok érdekeit egy olyan jogszabály-módosítás szolgálná, miszerint az építési beruházások esetében lakás és üdülő önálló rendeltetési egységenként ne csak egy parkoló létrehozását írja elő az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet. Az is megoldás lehetne, ha a helyi önkormányzatok felhatalmazást kapnának az OTÉK-ban meghatározottaknál szigorúbb előírások, azaz több parkoló megépítésének kötelezővé tételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában