Frissen Fejérből

2021.05.27. 15:30

Most még szorosabb a kötelék a fiatalok között

Május 24. és 30. között Európa-szerte ünneplik az ifjúság hetét. Ennek az időszaknak a szlogenje: Our future in our hands, vagyis Kezünkben a jövőnk.

Palocsai Jenő

Műsor a motivációról, a kultúrák találkozásáról és arról, hogy miért is jó önkéntesnek lenni

Fotó: Európa Ifjúsága Egyesület

A kétévente megrendezett Európai Ifjúsági Hét (EYW – European Youth Week) célja, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy európai szinten középpontba kerüljenek a fiatalok számára fontos témák, az őket célzó EU-s lehetőségek és sikersztorik. Az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület 2021–2027 közötti időszakához hasonlóan az ifjúsági hét is olyan fókusztémákat érint, mint az aktív társadalmi részvétel, a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás és vele a környezetvédelem. De nagy hangsúlyt helyeznek a társadalmi befogadásra, a sokszínűségre, az egészségügy támogatására és a digitalizációra is.

Az ifjúsági héten a hagyomány szerint programok sorozata valósul meg; idén a járványhelyzetre való tekintettel online rendezvényekre lehet számítani Európa-szerte. A folyamatosan bővülő eseménylista az ifjúsági hét hivatalos oldalán érhető el.

A most zajló online eseményről, illetve az önkéntes munka előnyeiről a magyaralmási Európa Ifjúsága Egyesület vezetője, Makovi Ágnes elmondta, örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, és posztokban tájékoztatják a fiatalokat a nekik szóló önkéntességről, illetve az ebben a munkában rejlő lehetőségekről.

Mint kiderült, ilyenkor arról is szó esik, hogyan tudják a helyi közösséget támogatni különböző pályázatok révén. A fent felsorolt célokat, célkitűzéseket úgy tudják elérni a magyar önkéntesek, hogy külföldre utaznak maximum egyéves időtartamra. A szabadon választott idő alatt nemzetközi tapasztalatokat és tudást szereznek, miközben megismerik más helyek kultúráját, ami növeli a későbbi munkavállalási esélyeiket.

Műsor a motivációról, a kultúrák találkozásáról és arról, hogy miért is jó önkéntesnek lenni
Fotó: Európa Ifjúsága Egyesület

Az Európai Ifjúsági Hét keretében önkéntesek osztják meg tapasztalataikat, élményeiket.

– Azok a külföldi önkéntesek is bemutatkoznak majd, akik jelenleg a szervezetünknél vannak. Négy német, egy török és egy máltai fiatal van jelenleg nálunk, némelyik Magyaralmáson is, de természetesen a külföldön szolgálatot teljesítő magyar fiatalokat és az általuk végzett hasznos feladatokat is megismerhetjük.

Az egyesületi vezető felsorolásából megtudtuk, hogy jelenleg egy csákberényi lány Észtországban van, egy másik lány Portugáliában dolgozik, és egy nagyon nehéz és viharos családi helyzetből érkező fiatal férfi Bulgáriában lát el önkéntességet.

A program egyik fontos eleme, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat is minél nagyobb sikerrel integrálja a társadalomba, illetve a közösségbe. Egy siketnéma magyar fiatal egy hozzá hasonló problémával küzdő embereket kezelő intézetben végez munkát. Ő több szempontból is profitál ebből a kiruccanásból, mert nemcsak munkatapasztalatot szerez, hanem növeli az önbizalmát is. Végül, de nem utolsósorban megismerkedhetett a program segítségével egy egészen új nyelvi világgal. Megtapasztalhatja és megtanulhatja más nemzetek jelnyelvének minden érdekes részletét, különbségét.

Arra a kérdésre is felelt Makovi Ágnes, hogy a dolgozni és tanulni vágyó fiatalok nem maradnak-e örökre kint.

– Egyáltalán nem segítjük elő a fiatalok végleges külföldön maradását. A csereprogram lényege semmiképpen sem ez, hanem más kultúra és szokások megismerése. Tapasztalataink szerint éppen az ellenkező hatást érjük el, vagyis a program segítségével sokkal inkább megerősödik a nemzeti identitástudat. Akik már jártak és dolgoztak önkéntesként külföldön, megtanulják értékelni a magyar hagyományokat. Az általunk kijuttatott fiatalok Európa számos pontján dolgoztak, de még senki sem maradt kint életvitelszerűen, mind hazatértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában