Frissen Fejérből

2021.05.14. 16:00

Megújul s helyére kerül a kisiszkai kereszt

Az út menti keresztek, haranglábak olyan szakrális helyek voltak, amelyeket az egyház is szentesített, de igazán a népi vallásos gyakorlatban játszottak szerepet. Állt ilyen az egykori önálló Iszkán – ma Kisiszka – átmenő út mentén, amely hamarosan megújul.

Borsányi Bea

Fülöp Judit (k) a festésre váró korpuszt mutatja. Csontosné Nagy Bernadett (b) és Mersich Katalin (j) szintén részt vesznek a felújítási projektben

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kereszt és harangláb állításának ideje a homályba vész, ám arról, hogy ott állt és hogy milyen alkalmakkor kondult meg, többen is tudnak még mesélni a településen. Így például Lehota József, a Szent István Egyetem nyugdíjas professzora, aki nemcsak a falu lakója, de kutatja is a környéket. Tőle tudta meg Gombos-Kis Edit helytörténész, hogy a harang és a kereszt eredetileg a Czikai-féle ház mellett felmenő út mentén állt, és annak idején a Páduai Szent Antalhoz kötődő iszkai hegymisét tartották a tövében. Erről a helyről valamikor az 1970-es évek elején került el. Az első harangláb fából készült, aztán később egy fém változat váltotta fel, amelyet a professzor öccse, Lehota András készített. A harangot nagyobb ünnepeken, hegymise alkalmával, valamint halott kiharangozásánál kondították meg, de a harang az első és a második helyén is a csatkai és a bodajki gyalogos búcsújárók egyik megállóhelye volt. Innen indult még az 50-es években is a körmenet a templomba a templomi zászlók és a körmeneti kereszt alatt. Lehota József arra is emlékszik, hogy Sumits József és Hibácska Julianna voltak a harangozók. A harangot 2004-ben ellopták, később összetörve találtak rá. Eddig a története.

Fülöp Judit (k) a festésre váró korpuszt mutatja. Csontosné Nagy Bernadett (b) és Mersich Katalin (j) szintén részt vesznek a felújítási projektben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A felújításra idén februárban érett meg az idő, mivel az amúgy is évek óta elhanyagolt keresztet a téli szél kidöntötte a helyéről. Ekkor született az ötlet a közös összefogásra. A felújítással kapcsolatos feladatokat az önkormányzat munkatársa, Mersich Katalin – maga is gyakorló katolikus – vállalta. Tőle tudtuk meg, hogy a kereszt fa részének felújítását egy helyi lakos, Lakat Ferenc vállalta.

Újjászületik a kereszten található, eredetileg bádog Jézus Krisztus és a Szűzanya alakja is, amelyek festését Fülöp Judit rajztanár végzi majd. Ő korábban is festett már a falunak különböző eseményekre, így például ő készítette a betlehem figuráit is. A korpusz felújításának költségeit az Iszkaszentgyörgyi Katolikus Egyházközség fedezi. Mersich Katalintól azt is megtudtuk, csak egy 1818-as egyházi látogatás során készült szöveges feljegyzésben akadtak a kereszt nyomára, képi emléket azonban nem sikerült találni. Mivel pedig a ledőlt kereszten a két alak már szinte csak stilizáltan volt látható, így a korpuszt és a Szűzanya alakját igényesen, de nem az eredeti formában állítják helyre.

A munka befejezésére kitűzött határidő nincs, de úgy tervezik, hogy június végére már a régi helyén áll majd a megújult kereszt és a jelképes formában felújított harangláb, amelynek a környezetét is rendbe hozzák, a terület pedig térköves borítást kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában