Frissen Fejérből

2021.05.30. 07:33

Megkoszorúzták Szent Orbán szobrát Soponyán

A Soponyai Hegyközségi Egyesület alapításának 30. évfordulóját 2019-ben ünnepelte, s abban az évben tartotta a Soponyai Borgenerálisok Borrendje 30. térségi borversenyét is. Tavaly aztán a koronavírus járvány átírta a megszokott menetrendet, s így esett az, hogy az idén, azaz most szombaton már a 32. borversenyüket hozták tető alá a helyi borgenerálisok.

V. Varga József

A soponyai borgenerálisok megkoszorúzták az ünnepen Szent Orbán szobrát

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Isten hozott benneteket! Jó, hogy újra együtt lehetünk! – köszöntötte a szőlőhegyen, a borháznál a népeket Ulcz Gyula. – Idei borversenyünk mezőnyéből kiemelkedtek a fehérborok közül a generosa, a királyleányka és a zenit hazai nemesítésű fajták, míg a vörösek közül a cabernet franc világfajta – emelte ki a borrend nagymestere, a hegyközségi egyesület elnöke. – A szőlő jelenlegi állapotát tekintve nem lehetünk túlzottan optimisták, de bizakodunk.

A soponyai borgenerálisok megkoszorúzták az ünnepen Szent Orbán szobrát
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A délelőtti szűk körű borbírálatot követően a délutáni eredményhirdetést és estebédet az összegyűlt borbarátok jelenlétében a borgenerálisok felvonulása nyitotta. A Himnusz elhangzását ünnepi szavak követték, majd a bordó színű talárt öltött férfiak megkoszorúzták a Szent Orbán-szobrot, és jóféle juhfark borral locsolták meg, hiszen a szent sikeresen megóvta a tavalyi termést.

Nagyarany dukált Bernáth Ulcz Adél tramini borának
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A helyi és környékbeli gazdák (Soponya, Dég, Lepsény, Káloz, Sárbogárd, Sárszentmiklós, Tác) 69 bormintát neveztek a borversenyre. A tekintetes zsűri 20 nemes nedűt ismert el bronz-, 21-et ezüst-, míg 18-at aranyéremmel. A fehérborok versenyében kategória győzelmet aratott a soponyai Kovács Mihály, a vörösborok között Ulcz Gyula, a rozéborok versenyében a táci Lencsés István, míg a vegyes fehérborok között a kislángi Svajda Ferenc.

Kovács Mihálynak az icce bort egy húzásra kellett meginnia. Jobbról Ulcz Gyula
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Nagyarany dukált Ulcz Gyula cabernet franc, a soponyai Bernáth Ulcz Adél tramini és a vándorserleggel egyetemben Kovács Mihály királyleányka borának.

 

Kovács Mihály immár kétszeres borgenerálisnak tudhatja magát: évekkel ezelőtt kiállta a borrend hét próbáját, most pedig a kis icce bort (7,3 deciliter) egy húzásra megitta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában