Frissen Fejérből

2021.05.12. 11:30

Sportcsarnokkal gazdagodik Beloiannisz

Több mint százhúsz millió forintból épül kulturális és sportközpont Beloianniszban, emellett mintegy huszonkét millió forintból újulhat meg az általános iskola udvara.

Héjj Vivien

Bejáráson Beloianniszban: sokat remélnek az épülettől

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A beruházás remekül illeszkedik a település 2010 óta tartó felzárkóztatási folyamatába – mondta beszédében Papalexisz Kosztasz, a település polgármestere. – Egyértelműen datálható a komoly fejlődés a településen: egyik oldalról a görög nemzetiségi vonal, az egyházi vonal és az oktatás fejlődése, másrészt a település szükséges fejlesztései is folyamatosan haladnak. A mi településünk életében ez nagyon nagy volumenű fejlesztés. Úgy gondolom, a csillagok nagyon jól álltak, a szándék és az igény is megvolt, így a lehetőségekkel élve jutottunk el oda, hogy bejelenthetjük Beloiannisz életének komoly mérföldkövét.

A művelődési házhoz kapcsolódik az épülő sportcsarnok, amelyet a szakemberek fa belső tetőszerkezettel, belső labdavédő burkolatokkal álmodtak meg. Az öltözőket a meglévő gyerekek létszámához – átlagosan osztályonként 12–14 fő – igazodva a művelődési ház hátsó oldalán alakítják ki.

Bejáráson Beloianniszban: sokat remélnek az épülettől
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az új épületrész egyaránt kiszolgálja a művelődési ház és az iskola igényeit. A sportközpontban létrejön egy szabvány röplabdapálya, amely alkalmas lesz a keresztirányban felhelyezett kosárlabdapalánkok birtokba vételére is.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő beszédében elsőként emelte ki, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes segítsége nélkül nem jöhetne létre ez, a település életében kiemelt fontossággal bíró beruházás.

– Amikor megkerestük az elképzelés gondolatával, azonnal mellénk állt – utalt Tessely Semjénre. – Egy támogatási szerződés keretében 120 millió forintos állami támogatást kaphatott a település egy olyan multifunkcionálisnak is mondható létesítményre, amely lehetőséget biztosít az iskolai testnevelésórák megtartására is, egybenyitva a kultúrházzal, kihasználhatóvá téve azokat a tereket, amelyek kiegészítő funkciókkal bírnak.

Hivatalos látogatáson Beloianniszban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tervezéskor úgy tűnt, a fent említett pénzösszeg nem tudja teljes egészében fedezni a csarnok felépítését. A település segítségére sietett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki további 50 millió forintos támogatást ajánlott fel. Ebből 28 millió forint az iskola fejlesztését szolgálja, ahol műfüves focipályát alakítanak ki, a maradék összeg pedig a multifunkcionális sportlétesítmény felépítését segíti.

– A tornaterem olyan funkciót kap, amely összeköti a művelődési házat, az iskolát és az itt élő emberek mindennapjait. A közösségi élet sok színteréül szolgál. A múlt év végén nyújtott 120 millió forintos támogatás eredményeként az előkészületek megtörténtek, a tervek elkészültek, indulhat a közbeszerzés – részletezte Soltész.

– A polgármester hozzátette, eddig nagy probléma volt, hogy a művelődési ház vegyes funkciókat látott el, ezért nem tudták felújítani. Bízik benne, hogy az új szárnnyal lehetőség nyílik arra is, hogy az épületet is elkezdhessék fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában