magas színvonalú gondoskodás

2021.05.21. 08:00

Demencia: Hároméves komplex program zárul le Fehérváron

Az INDA program 2015-ös indulásával vette kezdetét az a projekt, melynek célja volt a lakosság demenciával kapcsolatos ismereteinek növelése, valamint szakmán belül lehetővé tenni a demenciával élő idősekről való magas színvonalú gondoskodást.

Borsányi Bea

Székesfehérvár kiváló példáját adta, hogyan lehet erről a betegségcsoportról minél több információt átadni, minél szélesebb körben – mondta Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója azon a zárókonferencián, amelyen az elmúlt 3 évben zajló, Demencia: szemléletformálás és a szakmai adaptációk a középpontban című projekt keretében folyó munkáról és annak eredményéről számoltak be. A program arca Koltay Róbert volt, aki tavaly ősszel Fehérváron is fellépett az Alzheimer-világnapi rendezvényen.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A most lezárult projekt 2018-ban indult, a programban megvalósult tervekről és az elért eredményekről sajtókonferencián számoltak be csütörtökön dél­előtt. Az eseményen jelen volt Spányi Antal megyés püspök, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója és Östör Annamária egészségügyi tanácsnok is.

– Az idősek számának és arányának növekedése markáns meghatározója a hazai demográfiai folyamatoknak. Ezzel egyidejűleg az idősek körében egyre nagyobb számban fordul elő a demencia, ezért fontos, hogy társadalmi összefogásban tudjunk ehhez a kérdéshez közelíteni – mondta a helyettes államtitkár lapunknak az esemény előtt. Arra vonatkozóan, hogy hazánkban hányan élnek demenciával, pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de becslések szerint 250 ezerre tehető a szám, ám a betegség okán érintett hozzátartozók és gondozók száma az 1 milliót is elérheti.

A program arca Koltay Róbert volt, aki tavaly ősszel Fehérváron is fellépett az Alzheimer-világnapi rendezvényen.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A demenciát nem egyszerű észrevenni, ha nem ismerjük a rá utaló jeleket, így az esetek nagy részében későn kerül a beteg orvoshoz, ez pedig jelentős mértékben nehezíti a hatékony beavatkozást. A sokkoló diagnózist követően fontos, hogy a közeli hozzátartozóknak – akik évekig a „hátukon” viszik majd a beteget – legyenek ismereteik magáról a betegségről, de arról is, hová fordulhatnak, hol kaphatnak megfelelő segítséget. Ugyanakkor a szakemberek számára is elengedhetetlen tudásuk korszerűsítése, új módszerek alkalmazásának elsajátítása annak érdekében, hogy komplex módon tudják támogatni a betegségben szenvedő személyt és családját, közvetlen környezetét egyaránt. Mindezekről már Radnainé Egervári Ágnes szakmai vezető beszélt a konferencián, aki a fentebb említett számokat tovább árnyalva és a projekt fontosságát hangsúlyozandó elmondta, a demenciával élők mindössze 1 százalékát gondozzák nappali ellátókban, 5 százalékuk idős­otthonok lakója, ám a fennmaradó 94 százalék továbbra is saját otthonában él, ahol hozzátartozói felügyeletére, gondozására szorul.

Éppen ezért igen fontos a tájékozottság, a betegséggel kapcsolatos ismeretek növelése, amelyre az elmúlt 12 hónap folyamán az ország 6 helyszínén – Fejérben Csákváron és Székesfehérváron – folyó, 12 alkalmas ismeretterjesztő tanfolyamon, a DIÓ (demencia informális órák) keretében került sor. Ezekre az alkalmakra az érintett hozzátartozókat várták, és tanítottak nekik sok praktikus tudnivalót, amelyeknek hasznát veszik a mindennapos ápolás, gondozás során.

Tegnap tartották a Demencia: szemléletformálás és a szakmai adaptációk a középpontban című projekt záró eseményét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel egy időben igyekeztek bevonni a projektbe az egészségügyön kívüli olyan szakmacsoportokat – például rendőr, postás, gyógyszerész – az egyes településeken, akik valamilyen formában találkoznak a demenciával élőkkel, hogy nekik is legyenek megfelelő ismereteik a betegségről, és tudják, hogy adott esetben mit kell csinálniuk.

A társadalmi érzékenyítés jegyében pedig kampányt indítottak, amelynek keretében kiadványokat, ismeretterjesztő füzeteket, kisfilmeket készítettek, weboldalt és közösségi oldalt is létrehoztak annak érdekében, hogy ledöntsék a tabukat, visszaszorítsák a demensekkel szembeni előítéleteket.

– Nagyon sok újszerű program zajlott az elmúlt három évben és remélem, hogy még a jövőben is tudjuk ezeket folytatni! – zárta Radnainé Egervári Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában