Az országban először itt

2021.05.12. 07:00

Biológiai „szerekkel” küzdenek a szúnyogok ellen Fehérváron

Drónokkal mérik fel a területeket, majd biológiai folyamatokkal irtják a szúnyogokat Székesfehérváron.

Baráth Eszter

A drónok, amelyekkel feltérképezik a lehetséges szúnyogtenyésztő helyeket Székesfehérváron

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sajtótájékoztató keretein belül mutatták be azt a folyamatot és azokat az eszközöket, amelyek segítségével a korábbinál hatékonyabban és ártalommentesen irtják majd a szúnyogokat. A spanyol vállalat programját Lehrner Zsolt alpolgármester, Manuel Garcia, a vállalat magyarországi ügyvezetője, nemzetközi igazgatója, Kőszegi Dániel, a cég partnere és Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető mutatta be.

Lehrner Zsolt kiemelte, hogy a szúnyogirtás ezen formáját Magyarországon máshol még nem használják. A város számára fontos ez a projekt, hiszen a vállalat Székesfehérváron alkot központot, amellyel munkahelyeket hoznak létre, egyúttal környezet- és természetvédelmi szempontból is szintet lép ezzel Székesfehérvár.

A drónok, amelyekkel feltérképezik a lehetséges szúnyogtenyésztő helyeket Székesfehérváron
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Manuel Garcia bemutatta azokat a drónokat, amelyek segítségével feltérképezik a lehetséges szúnyogtenyésztő helyeket, s olyan biológiai anyaggal permeteznek ezeken e területeken, amelyek más élőlényre nem károsak. Kőszegi Dániel hangsúlyozta, a lakosság türelme fontos: az első egy-két évben még a feltérképezés és a kutatás a legnagyobb feladat. A városban élők is segíthetnek ebben, ha letöltik a Mosquito Alert nevű alkalmazást, mellyel bejelentést tehetnek potenciális fészkelőhelyekről.

 

Csete Gábor kiemelte, hogy a levegőbe kerülő rengeteg kemikália rendkívül káros az ökoszisztémára, ezért nagyon fontos cselekedni ezen a téren. A spanyol vállalattal már tavaly elkezdődött a munka, amelynek során megkezdték a város azon területeinek feltérképezését, ahol potenciális szúnyogtenyészetek lehetnek. A leginkább érintett helyszínek nem a vízpartok, hanem azok a lápos területek, ahol magas a páratartalom, mint a Bregyó mögötti erdős részen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában