Frissen Fejérből

2021.05.19. 07:25

A komposztálásról tartottak szemléletes előadást kicsiknek, nagyoknak Baracskán

Az óvodások különösen érdeklődtek, az iskolások is figyeltek. Csaknem elfeledett módszer a komposztálás – a szakemberek és az országgyűlési képviselő a gyerekekre „számítanak” egészségesebb jövőnk érdekében.

Zsohár Melinda

A jó komposzt készítésének vannak titkai, fogásai, ezekkel ismerkedhettek meg a baracskai gyerekek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szőlősy Attila baracskai polgármester személyesen utazott el Mosonmagyaróvárra, a tíz év alatt nagyra nőtt komposztáló cég telephelyére, a Humusz Maximusz Egyesület alapítóihoz. Az ott látottak alapján meghívta a tulajdonosokat az óvodába és az iskolába, hogy tartsanak élő bemutatót erről az egyszerű eljárásról, amely része az Agrárminisztérium Iskolakert-programjának. Mára látszik, hogy a komposztálás, azaz a zöld-és szerveshulladék kezelése, feldolgozása, s legfőképpen újrahasznosítása már régóta nemcsak a „zöld álmodozók” ábrándja, egyre több helyütt állítanak fel különböző méretű és anyagú komposztálót, városokban is. A baracskai gyermekeknek tartott bemutatón persze kiderült, hogy ebben a régi, csaknem elfeledett módszerben is vannak szabályok, s a mai újragondolás szerint tudatosabban alakíthatunk ki gazdag termőtalajt kis és nagy méretben egyaránt.

A jó komposzt készítésének vannak titkai, fogásai, ezekkel ismerkedhettek meg a baracskai gyerekek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kétféle komposztálót hozott magával Mosonmagyaróvárról Pásztor József cég- és alapítvány-alapító és fia, Patrik, valamint néhány munkatársuk – a pandémia előtt országjáró körúton népszerűsítették a komposztáló eljárást, száztíz óvodában, iskolában jártak egy év alatt. A családi vállalkozásként indult zöldhulladék-feldolgozás nagyvállalkozássá nőtte ki magát, s mint kiderült, a kettő nem összeegyezhetetlen. Mármint a környezetvédelem ügyének szolgálata és az üzleti siker. Kárpáthegyi Józsefné, a Kozma Ferenc Általános Iskola igazgatónője átengedte a terepet a vendégeknek, kijelölte a helyét az udvar egyik szögletében a komposztáló eszközöknek. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő rögtönzött kiselőadásában a személyes indíttatásról igyekezett meggyőzni a falusi gyerekeket, akik már alig különböznek városi társaiktól. Életmódunk nem különbözik már annyira, mint régen. Ez egyfelől jó, másfelől nem annyira.

 

Ki emlékszik a falusi baromfiudvarok trágyadombjára? A vidéki gyerekek többsége is alig tudja, mi az, konstatálta a képviselő, míg faggatta a gyerekeket arról, ki hogyan takarékoskodik a környezeti erőforrásokkal, vízzel, energiával? Azt közösen megállapították, hogy a legjobb hulladék, ami nincs, ami nem keletkezik. A zöld azonban nagyon is hasznos lehet, kis szakszerűség, figyelem és elszántság szükséges hozzá. Az egyik komposztáló egy lábakon álló háló, amibe papírt is tanácsos tépkedni a komposztáló giliszták és a levelek, zöldség- és krumplihéjak mellé, s a csurgalékot gyűjtsük össze, azzal öntözzük a rothadó, s végül szagtalanná váló tartalmát az edényzetnek. A másik műanyag edény se ijesszen meg senkit, sokáig használható, praktikus eszköz. A komposztálás beépül a baracskai iskolások tevékenységébe, s a felnőttek remény szerint a szemléletformálás ügyében is bennük bízhatunk elsősorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában