nyitnak

2021.05.27. 07:45

A gyermeknap nem maradhat el Martonvásáron

Egyik szemünk sír, a másik nevet – mondta Zachar Zita, a MartonKult közművelődési csoportvezetője. – Tervezünk és szervezünk. Vasárnapra például a gyermeknapi kisvonatozást!

V. Varga József

A Brunszvik-kastély parkja kitűnő helyszínéül szolgál az eseményeknek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Lenni vagy nem lenni…, avagy Nyitni vagy nem nyitni? – az itt a kérdés. Jövőbe látónak kellene lennie annak, aki erre a kérdésre válaszolni tud. Mivel mi csak földi halandó közművelődési szakemberek – a kultúra közkatonái –vagyunk, feleletünk erre egyfelől a hamleti őrlődés, másfelől a kitartó, határfeszegető ténykedés lehet – fogalmazta meg Zachar Zita várakozásait.

Martonvásáron a már több mint egy éve tartó járványos, javarészben „nem látogatható” időszakokban azokkal a lehetőségekkel éltek, amelyekkel szerte az országban a kulturális területen dolgozó kollégáik: kirakat- és kerítéskiállításokat, online akciókat, a város kulturális közösségi oldalán és a Forum Martini oldalain kulturális fórumokat szerveztek, sűrűbb közösségimédia-posztolásra törekedtek. Talán elérkezett a megfontolt nyitás ideje.

A vírushelyzetben is voltak kezdeményezések. A mutatós molinó például közel háromszáz szó felhasználásával alakult ki
Fotó: KM

A nyitás első lépéseként május 11-től az óvodamúzeum és a városi könyvtár újra a szokásos nyitvatartással várja a látogatókat a járványügyi előírásoknak megfelelően. Második lépésben május 15-én csatlakoztak a Nemzeti Művelődési Intézet szabadtéri eseménysorozatához, és kifeszítették a Nyitunk! feliratú molinót. Persze messzemenően figyelembe véve a közművelődési intézmények országos szakmai vezető szervezetének intelmét, óvatos, az egyedi települési helyzetnek megfelelő nyitásra való biztatását.

– A harmadik martonvásári nyitási lépés május utolsó vasárnapján a gyermeknap lesz. A tervezett színházi előadást későbbre kellett halasztanunk, de a gyermeknap nem maradhat el. Most is lesz, csak másképp. Sok szeretettel várunk kicsit és nagyot, gyermeket és örök ifjat a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központ udvarán, a közkedvelt kisvonatállomáson, ahonnan 9.30 és 17 óra között félóránként indul a városnéző körjárat. A vonaton, kérjük, vigyázzanak egymásra, használjanak maszkot hatéves kor felett. Kétféle, kisebbeknek és nagyobbaknak való izgalmas mesenyomozással is várjuk a játszani vágyókat. A városközpontban kihelyezett állomások egy kellemes sétán vezetnek el a megoldásig és egy kis meglepetésig. Nagyon boldog gyermeknapot kívánunk! – folytatta a közművelődési szakember.

A Brunszvik-kastély parkja kitűnő helyszínéül szolgál az eseményeknek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Következő ünnepünkről, a nemzeti összetartozás napjáról június 4-én visszafogott formában, szabadtéren emlékeznek meg. Június 5-t ől rendeltetésszerűen igyekszenek benépesíteni a Piac teret minden szombaton 7 és 13 óra között, szem előtt tartva a járványügyi előírásokat. A helyi termelői piac megnyitásával lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a megye, illetve a város 40 kilométeres körzetéből érkező kistermelők, őstermelők, gazdálkodók mezőgazdasági és élelmiszeripari áruikkal egymásra találjanak a település és a térség friss élelmiszerre vágyó vevőivel. Helypénzt nem kell fizetni, a víz- és áramvételi lehetőség, a mosdó biztosított. A jelentkezéseket a [email protected] e-mail- címen várják, ahol részletes tájékoztatás is kérhető.

– A VölgyVidék természeti kincsei című természetfotó- pályázatunk bemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóját „beltérinek” szánjuk. Ha nem sikerül, marad a szabadtéri Brunszvik–Dreher sétánykiállítás. A Martonvásári Galéria június 15. és július 15. között LandArt tárlatát pedig eleve a Brunszvik-kertben tervezi megrendezni – tette hozzá Zachar Zita, egyúttal a MartonKult munkatársainak jókívánságait is tolmácsolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában