Frissen Fejérből

2021.05.06. 09:00

250 millió forintot nyertek a víztisztítóra az enyingiek

A mezőföldi kisvárosban évtizedek óta probléma az ivóvíz minősége, amely időnként napi bosszúságot is jelent, különösen csőtörések és egyéb beavatkozások esetén – mondta el lapunk érdeklődésére Viplak Tibor polgármester.

V. Varga József

Enying vízellátását jelenleg négy kút biztosítja, de a paraméterek tekintetében van mit javítani a minőségen

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A probléma kezelésére nyújt megoldást az önkormányzat által elnyert környezeti és energiahatékonysági operatív program, melynek pályázati támogatása 248,29 millió forint. A projekt tartalma Enying közigazgatási területén elsősorban öt, a vízminőséget kiemelten befolyásoló komponens (arzén, bór, fluor, nitrit, ammónium) vonatkozásában a szolgáltatott közműves ivóvízjogszabályokban megadott minőségnek való megfeleltetése.

Amint megtudtuk: a település vízellátását jelenleg négy kút (az I/A., II., IV. és V. jelű) biztosítja, melyek vize kifogásolt az ammónium és a vas paraméterek tekintetében, valamint az I/A. kút vize nem megfelelő a mangánkomponens miatt sem.

Enying vízellátását jelenleg négy kút biztosítja, de a paraméterek tekintetében van mit javítani a minőségen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A kutakból kitermelt víz megfelelő minőségének biztosítása érdekében víztisztító művet telepítenek a városban, melynek megkezdődött a tervezése. A tisztítóművet a vízműtelepen alakítja ki egy szakmai társaság, a cég a munkaterületet már a múlt év november végén átvette. Jelenleg készül a kiviteli terv, a víztisztító várhatóan 2023 végére készül el – tette hozzá Viplak Tibor.

Információnk szerint Fe­jér megyében 103 (6 szolgáltató üzemeltetésében 80 közüzemi és 23 egyedi) víz­ellátó rendszer található, két településrész kivételével (Gárdony-Agárd Csiribpuszta, Velence Hajdútanya) valamennyi településen biztosított a vezetékes ivóvízellátás. A lakosok ellátottsági aránya 98 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában