Nagy léptekkel

2021.04.21. 11:30

Újabb jelentős fejlesztés előtt áll a bicskei rendelő

A csőd szélén álló városi költségvetés idején vették át az egészségügyi központ működtetését, s nagy léptekkel láttak neki a fejlesztésnek a nehéz idők ellenére. A 2010 utáni Semmelweis Terv során sok változás zajlott le az intézményben.

Zsohár Melinda

A képen Tessely Zoltán, Bálint Istvánné és Balogh Gyula a városházán történő bejelentéskor

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő visszatekintőjében beszámolt róla: az egészségügyi intézmény városi működtetésbe vételekor az elavult épületben hiányos műszerparkkal tízféle szakrendelést tudtak nyújtani, jelenleg az épület egy része korszerűsített, harminc szakrendelésen fogadják a betegeket, s a korábbi tízezer orvos-beteg találkozó helyett 150 ezer történik. Bevezették az egynapos sebészetet és a nappali ellátást, jelentősen bővült a műszerpark.

A képviselő hangsúlyozta: a jelenlegi bicskei baloldal híján van a karizmatikus személyeknek, a 2008-ban elhunyt polgármester, MSZP-s országgyűlési képviselő Szántó János ilyen személyiség volt, tette hozzá, az ő idejében vállalta fel a város a központ működtetését. A baloldali híresztelésekkel ellentétben azonban nem hozzá, hanem az időközben szintén elhunyt fideszes alpolgármester, Bölcskey Károly nevéhez köthető az egészségügyi központ felújítását célzó, sikeres pályázat.

A képen Tessely Zoltán, Bálint Istvánné és Balogh Gyula a városházán történő bejelentéskor
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A méltatlan támadásokkal ellentétben folytatódik 2010-től a rendelőintézet korszerűsítése, ami nagy összefogást és lemondást igényelt az adósságban vergődő várostól, szögezte le Tessely. Az önkormányzat csaknem egymilliárd forint adósságát kifizette, még a kormányzati adósságkonszolidáció előtt. 2010 előtt lopakodó privatizáció zajlott az egészségügyben országosan, pénzt vontak ki az ágazatból, s ezzel a Fidesz-kormányzatot vádolják utólag, fűzte hozzá a képviselő. A jelenhez érve összefoglalta a Bicskén történteket, előrevetítve a közeljövőt. A rendelőintézet 2019-ben 374 millió forint állami hozzájárulást nyert el a tervezés költségeire, ezt megtoldotta a város 152 millióval. Az összegből megtakarítottak 117 milliót, mondott köszönetet Bálint Istvánnénak Tessely Zoltán.

 

A kormányhivatal elköltözése miatt nem szükséges az emeletráépítés, van hely a bővítéshez, a képalkotó MR és CT helye is megvan a leendő új traktusban. Beköltözik a védőnői szolgálat, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI), a dolgozók munkakörülményei minőségi változást kapnak. A kormány kiemelt beruházásként kezeli tehát a bicskei egészségügyi központ fejlesztését, egyben felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztert a beruházás további megvalósításának ütemezésére, a források megnevezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában