Lánglovagok

2021.04.16. 20:00

Jó szakmai színvonalon, s nagy elhivatottsággal végzik munkájukat a megye tűzoltói

A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységeit tavaly 1418 esetben riasztották. Összesen 41 település közigazgatási területén láttak el tűzoltási és műszaki mentési feladatokat.

Héjj Vivien

Székesfehérváron, s a megyeszékhelyen túlra is vonulnak, hogy segítsenek, ha baj van

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fenti adatok a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2020-ban végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolóban olvashatók. Tavaly a parancsnokság legfontosabb célkitűzése volt, hogy az előző évek tapasztalatait felhasználva a szervezet minél magasabb szakmai színvonalú, hatékony és költségtakarékos működést biztosítson. Feladataikat a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség irányításával hajtották végre. Az előző év fontos feladata volt még a személyi állomány elhelyezési körülményeinek, valamint a beavatkozásokhoz szükséges technikai eszközök műszaki színvonalának javítása.

A világjárvány megjelenése új feladatok és kihívások elé állította a szervezetet és az állományt is. A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységeit tavaly 1418 esetben riasztották, összesen 41 település közigazgatási területén láttak el tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. A beszámolóban olvasható, a kár­esetek száma évek óta magas, és az elkövetkező évekre nézve is hasonló káresetszám prognosztizálható. A káresemények döntő többségét saját létszámmal és technikai állománnyal fel tudták számolni, csupán néhány esetben kellett igénybe venni a szomszédos tűzoltó-parancsnokságok segítségét.

A tavalyi év is tartogatott néhány kiemelt eseményt

A város közgyűlése által elfogadott dokumentum ezeket is felidézi. 2020 júniusában Fehérvárcsurgón egy körülbelül 300 négyzetméteres tárolóban nagy mennyiségű tűzifa és más eszközök égtek. Augusztusban Sukorón egy háromszintes családi ház tetőszerkezete teljes terjedelmében lángba borult. Egy hónappal később egy székesfehérvári élelmiszeripari üzemben a pörkölőkemencében lerakódott por beizzott. Az év végéhez közeledve, novemberben, egy hat lakásból álló gárdonyi társasház tetőszerkezete égett teljes terjedelmében. A szakemberek minden esetben azonnal a helyszínre vonultak, és megkezdték az oltási munkálatokat, esetenként hét vízsugár alkalmazásával.

Székesfehérváron, s a megyeszékhelyen túlra is vonulnak, hogy segítsenek, ha baj van
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a 2020. évben szakmai felügyeletet gyakorolt tizenöt önkéntes tűzoltó egyesület, két önkormányzati tűzoltóság, valamint egy létesítményi tűzoltóság felett. Az önkéntes tűzoltó egyesületek működési területén történt káresemények felszámolásában aktívan közreműködtek a helyi szervezetek. Az Év Tűzoltó Egyesülete címet 2020-ban a Pázmándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapta.

A járvány meghiúsította

A megalakított polgári védelmi szervezetek szakkiképzésének teljes végrehajtása a járványhelyzet miatt nem való­sulhatott meg. A tervezett 22-ből összesen csak 4 településen tudták megtartani a képzéseket, melyeknek rész­eleme az értesítési gyakorlat és a település veszélyelhárítási tervének gyakoroltatása is. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a felkészítés igazodjon a települések veszélyeztetettségéhez. Továbbra is cél az önkéntes állampolgárok minél nagyobb számú bevonása. Jelenleg minden településen van köteles polgári védelmi szervezet, a tagok összlétszáma 3798 fő. A szervezetek működéséhez szükséges technikai eszközöket lebiztosították, azokat szúrópróbaszerűen ellenőrizték is.

63 település

A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjai folyamatos kapcsolatot tartottak a négy járás területén működő társszervezetekkel, önkormányzatokkal. A kirendeltség illetékességi területe összesen 63 települést foglal magába.

Az állomány elméleti és gyakorlati tudásának naprakészen tartása folyamatos képzésekkel biztosított. Ezen felül rendszeresen tartottak helyismereti foglalkozásokat, szituációs begyakorló feladatokat, valamint egyéb felkészítő gyakorlatokat. Az állomány tagjairól elmondható, hogy jó szakmai színvonalon, nagy elhivatottsággal végzik munkájukat.

Ami az önkéntes mentő­szervezeteket illeti, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén 48 települési és 4 járási mentőcsoport működik, összesen 402 fővel.

Az idei cél továbbra is a működési területen élők élet- és vagyonbiztonságának biztosítása. A parancsnokság ezentúl is kiemelten kezeli a lakossággal történő kapcsolattartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában