Frissen Fejérből

2021.04.17. 15:30

Részleges iskolanyitás lesz hétfőtől Fejér megyében is

A legfrissebb rendelkezések szerint hétfőn várják az iskolákban az alsó tagozatos diákokat. Az iskolanyitásra már nagyon készültek az intézmények s a szülők is, így megkérdeztünk több érintettet, mire számítanak és milyen intézkedéseket tesznek.

S. Töttő Rita, Baráth Eszter

A szülőknek is könnyebbséget jelenthet az újraindulás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közoktatási intézmények számára online értekezletet tartottak a tankerületek, ahol a felvetődő kérdéseket vitathatták meg. Mindezek mellett az irányadó a kormány és Maruzsa Zoltán államtitkár április 14-én tett bejelentése, amely szerint csak az alsósok számára kezdődik meg hétfőn a jelenléti tanítás, a felső tagozatos diákok oktatása továbbra is online formában zajlik. Az 1–4. osztályos tanulók szülei viszont dönthetnek úgy, hogy otthon tartják gyermekeiket.

A tankerületi központok tájékoztatása szerint ebben az esetben a szülők kérvénnyel fordulhatnak az intézményvezetőkhöz, hogy a hiányzást tekintsék igazoltnak.

Dupla munka azonban nem várható el a pedagógusoktól, tehát a jelenléti oktatás után már nem fognak online órát is tartani az iskolától távol maradó diák számára. Így a tankerületek tanácsára a tanárok a tanulmányi rendszerbe töltik fel a feladatokat, amiket otthon a szülők segítségével dolgozhatnak fel a gyerekek. Mindez nem akadályozza azt, hogy a diákok teljesítményét osztályzatok formájában is értékeljék. A tankerületi központ tájékoztatása alapján önmagában nem jelent problémát, ha valaki ebben a helyzetben 250 óránál többet hiányzik. Ugyanakkor ha a mulasztott órák száma meghaladja a kritikus határt, és a tanulónak nincs elegendő osztályzata, akkor az év végén osztályozó vizsgával zárhatja sikeresen a tanévet.

A szülőknek is könnyebbséget jelenthet az újraindulás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kulcsszó: óvatosság

De visszakanyarodva az iskolákra: az óvatosság fokozottan érvényesül a tantermi oktatásnál is. Erre enged következtetni, hogy az általunk megkérdezett igazgatók mindegyike kéri a maszkot a gyerekektől órán is. A gárdonyi általános iskolában is ez a helyzet – vázolta fel Lábodi Zoltán igazgató, s hozzátette:

– A honvédség az iskolát fertőtlenítette, saját munkatársaink is megtettek mindent, felkészültek vagyunk. Pedagógusaink többsége megkapta az oltást, csak azok nem, akik nemrég estek át a betegségen, ők még várják a lehetőséget. Belépéskor a lázmérés marad továbbra is, ahogy a kézfertőtlenítés is. Az órán már korábban is kötelezővé tettük a maszkhasználatot, persze ezt továbbra is gyerekbarát módon kérjük. Sokat szellőztetünk, akinek légzési gondja akad, nyugodtan lehúzhatja a maszkot kicsit. Azt, hogy nem jönnek a felsősök, nagyon sajnáljuk, de megértjük – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, azt még nem tudni, hányan élnek az otthon maradás lehetőségével, ez hétfőn derül ki.

A lovasberényi testvérpár, Tamara és Barnabás is várják már a hétfői iskolakezdést
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Comeniusban is indul

Az április 19-i iskolai oktatás a fehérvári Comenius Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában is megkezdődik.

– Dolgozóinkat beoltották, legalább egy oltása már minden pedagógusnak van – mondta Rockenbauer Lajos igazgató, hozzáfűzve, hogy az iskolában továbbra is kötelező a kézfertőtlenítő használata a bejáratnál. Több ponton lesz lehetőség ezek használatára, ahogy ez volt korábban is: az emeleten, a folyosókon, a mosdók mellett. Az iskola minden diák számára biztosít textilmaszkot, ha kérnek. A lényeg, hogy mindenki viselje azt – hangsúlyozta az igazgató, s elmondta: mostantól órán is kötelező lesz a maszk viselése, ez alól csupán az udvari szabadidős tevékenységek jelentenek kivételt. A tantermek gyakori szellőztetése és a lehetőségek szerinti távolságtartó ülésrend szintén a biztonsá­got szolgálják. Iskolanyitáskor min­den egészséges tanulót várnak, de a diákok és a szülők dönthetnek úgy, hogy továbbra is otthonról folytatják a tanulást. Ez azonban április 19-ét követően másként valósulhat meg, mint eddig.

– Az online, aktív jelenlétet megkívánó távoktatási forma nem lesz tovább tartható, miközben tanáraink tantermi tanítást is végeznek. Az otthon töltött időszak igazolt hiányzásnak számít, mely idő alatt a pedagógusok online küldik a tananyagot a diákoknak. Nem lesz azonban online tanóra, a kapott anyagokat önállóan kell feldolgozni – mondta az igazgató.

A szülők bizonytalanok –erre enged következtetni az a közösségi oldalas szavazás, melyből kiderült: szinte fele-fele arányban vannak, akik viszik, s akik otthon tartják majd a gyereket a jövő héten. „Én viszem, már nem bírom tovább” – szakadt ki egy háromgyerekes szülőből, amikor megkérdeztük, mi a terve az iskolanyitás kapcsán. Mások még várnak, mert például kis testvér miatt meg tudják oldani az otthoni tanulást. Az oktatás tehát most még csak „felemásan” indul el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában