Előadássorozat lesz

2021.04.22. 07:07

Nyolcvanéves lett a fehérvári öntöde

A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították, és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagy múltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek és szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási, a teherszállítási és az építőipart.

Korondy Tamás

Túl a nyolcadik „X”-en a helyi alumíniumgyár

Fotó: Molnár Artúr

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13 400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg.

Cser-Palkovics András polgármester a 80 éves évforduló kapcsán tartott ünnepségen kiemelte, hogy a város gazdasága ma az ország egyik legerősebb ipari központjává teszi Székesfehérvárt.

– Folyamatos fejlődés jellemzi az ipari szereplőket, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával teljesítenek. A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között is van kiemelkedő jelentőségű vállalatcsoport, amely hozzátartozik a város életéhez, szinte egy életérzést is jelent – ilyen a Köfém is – fogalmazott a város vezetője.

Túl a nyolcadik „X”-en a helyi alumíniumgyár
Fotó: Molnár Artúr

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indít a cég abból a célból, hogy megünnepeljék a gyökereiket, amelyeket Székesfehérvár biztosított számukra.

– Ennek keretében munkavállalóink bevonásával elindul az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatunk, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését, emellett kiállítást szervezünk négy generáció személyes emléktárgyaiból – fogalmazott, majd hozzátette, ősszel az öntőmesterük közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományoznak a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültetnek majd – a polgármester tájékoztatása szerint ezek majd a Palotavárosi tavak magasságában kerülnek telepítésre, míg a stílszerűen alumíniumból készülő emlékszobor helye még kérdéses a területen belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában