körkép

2021.04.06. 07:00

Húsvét: mosoly a maszk mögött

Több mint egy éve élünk együtt a járvánnyal, amely az idei ünnepre is rányomta a bélyegét. Bár valamennyire megtanultunk együtt élni vele, de legszívesebben örökre kitörölnénk. A koronavírus árnyékában felértékelődött a húsvét üzenete.

Kecskés Zoltán, V. Varga József

Martonvásáron is felakasztották a díszes tojásokat

Fotó: Mózsik V.

Megélte a csodát

A nagyvilágban a húsvét a a feltámadás, a tavaszi újjászületés ünnepe. Így volt ezzel Zachar Zita martonvásári közművelődési szakember is, aki saját bőrén tapasztalta ezt meg.

– Három hét karantén-szobafogság után negatív teszttel szabadulva, saját kezűleg, orrúlag (a maszkon is átszivárog!), a látványban elmerülve húsvéti sonkát választani a hentesmesternél… nem túlzok, könnyfakasztó volt. És már belegondolni is az újjászületés érzésével ért fel, hogy a kert végében bográcsos bárányleves főtt és a tűz körül, oltva vagy túl a betegségen, igaz, tisztes távolban és nyuszis álarcban, de mégis együtt kereshetett csokitojást a szűk család… Mindez hálára kötelez a sors iránt, mert jó lapot osztott nekem. A munkámban is igyekeztem átadni ezt a reménységet a pandémia ellenére is. Szerencsére nem vagyok a Coviddal való dacolás terén egyedül a MartonKult Brunszvik-Beethoven Közösségi Házában. Dacközösségünk kollégáimmal, Faragó Tímeával és Pál Mónikával a közművelődési munka partra vetett hal állapota ellenére mi ficánkolunk vissza éltető elemünkbe. Ha már Házunkba senki sem jöhet, de egymásra vigyázva sétálni szabad és kell is. Erre építve húsvétkor új piacterünkön hagyományos tojásfánk várta a helyiek készítette és elhelyezte díszeket, valamint vidám húsvétra hangolt kiállítással kedveskedtünk Andersen (és Csukás István) születésének évfordulója, a meseírás napja, és a nemzetközi gyermekkönyvnap apropóján.

A szabadbattyáni faluház előtt tojásfa és nyuszicsalád fogadta az érdeklődőket
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A hagyomány tovább élt

Ez a húsvét megint kicsit más volt – mondta Besenyei Andrea, aki nővére és családja miatt gyakran látott vendég Iváncsán. Mint mondta, az ünnep számára azt jelenti, hogy együtt van a család, mind­annyian egy asztal körül.

Huszárné Besenyei Krisztina szűk családi körben élte meg a húsvétot, a régi hagyományokat felelevenítve
Fotó: a család

– Nálunk nagy a család, és nagyon nehéz ez, hogy már több mint 1 éve távol vagyunk egymástól. Két testvérem van, a húgom – Huszárné Besenyei Krisztina – a családjával Iváncsán él, ahol én óraadó vagyok az általános iskolában mint néptánctanár. A lassan kétéves kisfiával – Huszár László Noellel – izgatottan készültünk. Anyukám mindig fontosnak tartotta, hogy ünnepi díszben legyen a ház, már csak emiatt is tojást festettünk és húsvéti dekorációval láttuk el a teraszt. Jó látni, hogy a testvérem is továbbadja mindazt, amit mi gyerekként kaptunk. Szüleink Somogy megyében élnek, öcsém a párjával szintén. Bizonytalan még minden, de egy biztos, amint lehet, újra megöleljük egymást. Remélem, hogy a húsvétra megjelent családi foglalkoztató füzetemmel, benne játékokkal, dalokkal, színezőkkel, a hasonló helyzetben levő családoknak segíthettem egy kicsit mosolygósabbá, vidámabbá tenni az ünnepet számukra.

Martonvásáron is felakasztották a díszes tojásokat
Fotó: Mózsik V.

Nyuszikereső és tojásfa

Szabadbattyánban a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár – átgondolva a járványhelyzet adta lehetőségeket – az ünnepnapokban nyuszikereső játékot, egyéni tojásfadíszítést, online tojás­kvízt és tojásfestést hirdetett. A faluház utcai frontjára nyuszicsaládot költöztettek, lehetett előtte fényképezkedni, amint a művelődési ház előtt felállított nagy méretű fotótáblánál, amely hagyományos húsvéti locsolkodást ábrázolt 1930-ból, a Néprajzi Múzeum jóvoltából. Ünnepi ablakvitrin-kiállítást nyitottak, sikeres online kézműves-foglalkozást tartott Vörösné Simon Nikolett helyi textilműves. Az ünnepi rendezvények a Battyáni húsvét – kicsit másképpen nevet kapták a keresztségben – mondta el lapunknak Márkusné Anett művelődésszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában