időutazás

2021.04.12. 07:40

Fejér évfordulós emlékei április 12-én

Sorozatunk, a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain.

Baráth Eszter

Kulturális kavalkád

Nyolcezer fiatal a kulturális szemlén – olvashatták a főcímet a Fejér Megyei Hírlap címlapján 60 évvel korábban ezen a napon. A Kommunista Ifjúsági Szövetség kezdeményezésére valósult meg az a kulturális szemle, melyen megyénk fiataljai lelkesen vettek részt. „A kulturális szemlén 85 színjátszócsoport, 48 tánccsoport, 32 énekkar, 10 zenekar, 25 szólista és 114 szavaló indult” – foglalta össze a megyei napilap. A programsorozat legkiemelkedőbb eseményeit Székesfehérváron és az akkori Sztálinvárosban tartották.

Félmilliárdos fejlesztés

1981-ben a Hírlap címlapján számoltak be a dunaújvárosi Beton- és Vasbetonipari Művek új csarnokainak, üzemeinek, gépeinek ünnepélyes keretek között tartott avatásáról. A termelést segítő beruházás értéke mintegy félmilliárd forint volt. „Kilenc gyártósort magában foglaló, háromhajós gyártócsarnok épült, ahol két gépsoron történik a lakossági igényeket kielégítő »E« gerendák gyártása. Ezekből évente több mint egymillió méternyi készül” – írta 40 évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap. A fejlesztésnek köszönhetően csökkent a dolgozók fizikai megterhelése, az új technológiák viszont nagyobb szaktudást és gondosabb munkát igényeltek.

Pályaválasztás előtt

Harminc évvel ezelőtt megyénk napilapjában próbálták átlátni a nem egyszerű helyzetet, amit a középiskolai beiratkozás okozott, a demográfiai csúcs ugyanis feladta a leckét az oktatásügynek. 1991-ben rengeteg diák szeretett volna továbbtanulni gimnáziumban vagy szakmunkásképzőben, az iskolákban viszont nem volt elég hely. A lehetőségek bővítésén a székesfehérvári önkormányzat is segíteni próbált, anyagi hozzájárulással támogatta, hogy a József Attila Gimnáziumban eggyel több levelezős osztályt indítsanak. A beszámoló idején kétszáz gyereknek már megtalálták a megfelelő iskolát, 460 tanuló sorsa viszont bizonytalan volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában