Koronavírus Fejérben

2021.04.16. 07:00

Elvesztette a küzdelmet a fehérvári édesanya

A múlt éjszaka folyamán Zsédely Mária, a Canavan-szindrómás fehérvári kislány, Geszti Sára édesanyja elvesztette a küzdelmet a koronavírussal szemben. „Nagybetűs ANYA” – így jellemezték őt sokan.

S. Töttő Rita

Fotó: Nyárádi Adrienn

Megrázó hírrel szolgált Zsédely Máriáról ma reggel a Geszti Sára Alapítványa a Canavan betegekért oldalán egy hozzátartozó: „hosszú harc után ma este feladta a harcot és örök álomra szenderült.” Mária küzdelmét követői, ismerősei összeszorult szívvel követhették nyomon az elmúlt hetekben. Április elsején került be a kórházba, akkor kért először segítséget, támogatást. Előtte írta meg, hogy nem érzi jól magát. Küzdelme ettől kezdve egyre kétségbeesettebbnek tűnt, az intenzív osztályra kerülése után néhány nappal pedig végképp elvesztette a küzdelmet.

Fotó: Nyárádi Adrienn

Nem adta fel a küzdelmet, sohasem

Közeli ismerőse, az Ankaságok jótékonysági oldalon emlékezett meg róla, ahol először gyűjtöttek Sáráért azok, akiket megérintett a sorsuk: „Marika már nincs köztünk! Hirtelen felindulásból és a döbbenettől, hogy már nincs többé, azt írtam,hogy feladta... Hogy feladta a küzdelmet. Aztán rám írt valaki,és köszönöm neki!Igaza van! És idézem: ,,Marika nem adta fel a küzdelmet, sohasem. Mindig küzdött, ha volt egy hajszálnyi esély is arra, hogy valami jobb lehet. Ki volt merülve testileg és lelkileg is és elvesztette ezt a csatát, nem feladta.'' És valóban, ez volt ő! Ő élni akart, küzdeni és terveik voltak! Sára volt a mindene, körülötte forgott az élete!” Mi is írtunk Máriáról és évek óta tartó küzdelméről, melyet gyermekéért vívott. Akkor így kezdődött a történet: „Zsédely Mária sokszor nevet – a fehérvári anyuka derűje és előretekintő életigenlése az, ami előreviszi őt és családját a nehéz mindennapokon.”

Sára még édesanyja tekintetében…
Fotó: Nyárádi Adrienn

Ezt a nevetést már nem hallhatja többé a család vagy a kislánya, akit most édesapja és Mária családja gondoz. „Még mi se fogtuk fel igazán ezt az egészet” – fogalmazott egy közeli hozzátartozója, elárulva, hogy Sárinak nagyon hiányzik az anyukája. A Canavan betegség, mellyel a gyermek küzd, egy rendkívül súlyos állapot. Ezért is mondta róla akkor Mária, hogy „ „A lélekben ötvenszer annyi kitartás van, mint az izmokban.” Ez igaz lehetett a a koronavírussal szembeni küzdelem során az édesanyára is, de sajnos a kitartás mostanra véget ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában