Frissen Fejérből

2021.04.14. 07:45

A mezőőri szolgálat manapság is időszerű a kajászóiak szerint

A mezőőri intézmény újbóli felállításáról hozott határozatot néhány hónapja a képviselő-testület. Egy közalkalmazott látja el a tisztet, amely a falu határvédelmét szolgálja.

Zsohár Melinda

A falu határainak szépségét, tisztaságát meg kell őrizni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Számos településen működik mezőőri szolgálat, a kisebb falvakban jellemzően egyetlen személyt bíz meg ezzel az önkormányzat. A megfelelő vizsgák letétele után kap a szakember szélesebb jogkört, hogy eljárhasson a birtokvédelem ügyében.

Császár Roland kajászói polgármester nem árul el titkot, ő szorgalmazta elsősorban, hogy állítsák vissza az évtizednél régebben megszűnt mezőőrséget; ő maga is rendelkezik vad-, hal- és mezőőri vizsgával. A jelenlegi mezőőr jogosítványa korlátozott az említett vizsgák híján, a pandémia is lassította a folyamatokat, mondta el a polgármester, de reméli, rövidesen teljes jogkörrel betöltheti hivatalát az illető. Négy vadásztársaság hatókörébe tartozik Kajászó és környéke, a mezőőr munkaköre során velük is együttműködik.

A választási programjának egyik pontja volt a mezőőrség felállítása, mondta el Császár Roland, hozzátéve: mostanra még inkább meggyőződtek testületével ennek fontosságáról. A község visszavásárolt korábban elidegenített telkeket a külterületi részen, a tíz-egynéhány hektáron nagy mennyiségű szemét került elő a föld és a fű alól. E részen található a Búcsú tér, e helyt termelői piacot terveznek kialakítani.

A határban másutt is illegális hulladékrakások csúfítják a környezetet, előfordulnak pincefeltörések, terménylopások. Az önkormányzati utak rendben tartása, védelme is figyelmet igényel, s tavaly mintegy ötven köbméternyi fát loptak el a fasorokból, a spalétokból. A becsületes többség védelmében kap felhatalmazást a mezőőr az ellenőrzésre, s indokolt esetben a szükséges eljárás megindítására.

A falu határainak szépségét, tisztaságát meg kell őrizni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kajászói gazdák közül többen nem értettek egyet a mezőőrség megújításával, havi járulékot szabott ki ugyanis az önkormányzat a mezőőri költségek térítésére. Egyelőre a föld tulajdonosa, később a föld használója tartozik fizetni – e kettő nem mindig ugyanaz a személy. A polgármester tanácskozott Kajászó egyik legnagyobb termőföldterületével rendelkező céghálózat, a Keve Zrt. ügyvezetőjével, Szabadhegy Kristóffal. A települést kiemelten érintő, közös gondolkodást igénylő témákról tárgyaltak, a kölcsönös érdekek mentén.

Az egyik legfontosabb a mezőgazdasági gépeknek a záportározói hídnál történő átjárási lehetősége, illetve a Kossuth utcai híd tehermentesítése volt. A főútvonalak elkerülése, a földekre való kijutás lerövidítése a gazdák érdeke is. A mezőőrségről közérthető rendeletértelmezést fog kiadni az önkormányzat, szögezte le Császár Roland, s bízik a gazdák, a földtulajdonosok és földművelők, s a lakosság egyetértésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában