számtalan veszély

2021.04.08. 14:00

A legjobb önvédelem a megelőzés – Kovács Ildikó tippeket ad a fiataloknak

A szülők számára talán a legnehezebb időszakok egyike, amikor tinédzser gyermekük abba a korba ér, hogy már akár sötétedés után is egyedül közlekedik. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő olyan tanácsokkal segít, melyekkel elkerülhetők a kisebb-nagyobb problémák.

Baráth Eszter

Kovács Ildikó a legtöbb esetre felkészíti tanítványait

Fotó: KI

A fiatalokat sajnos nap mint nap érhetik olyan kellemetlen szituációk, zaklatások, amikkel bizonyos esetekben egyedül kell megküzdeniük. Ezen helyzetek elkerülésére és kezelésére viszont vannak olyan – sokszor egyértelműnek tűnő, mégsem használt – apró tippek, melyek segítségével megmenekülhetnek a nagyobb problémák kialakulásától. A tinédzser lányok mellett a fiúk is ki vannak téve a hasonló veszélyeknek, így Kovács Ildikó önvédelmi oktató tanácsai nekik és szüleiknek is hasznosak lehetnek.

Az egyik legfontosabb, hogy a szülők mindig ismerjék gyermekeik napirendjét. Tudják, hogy mikor indulnak el az iskolába, körülbelül mennyi idő múlva érnek oda. Tisztában kell lenniük azzal is, hogy délután mikor végez a gyermek, illetve mikor, milyen útvonalon megy az esetleges különórára, edzésre, majd onnan mikor érkezik haza. A szülőknek azokra az időintervallumokra kell figyelniük, amikor tudják, hogy úton vannak a gyerekek. Ezekre az esetekre érdemes megbeszélni, hogy egy üzenettel vagy telefonhívással jelezzék, amikor odaérnek valahova – emelte ki Kovács Ildikó. Megoldást jelenthet az is, hogy egy applikáció használatával a szülők láthatják a gyermek tartózkodási helyét. Az önvédelmi szakértő kiemelte, hogy ezeket az alkalmazásokat viszont csak akkor vegyék igénybe, ha mindkét fél beleegyezett. Fontos, hogy a gyermekkel megbeszéljék és ne úgy érezze, megfigyelik, hanem tisztában legyen azzal, hogy az ő biztonsága érdekében történik mindez, ugyanakkor a szülők is bizonyos keretek között, ne minden pillanatban figyeljék a térképen megjelenő pöttyöt. A napirend követése pici kortól folyamatosan kialakítható. Ha a család minden reggel megbeszéli, ki mikor érkezik, akkor a gyermeknek valójában természetessé válik a rendszer – hangsúlyozta a szakértő.

Kovács Ildikó a legtöbb esetre felkészíti tanítványait
Fotó: KI

A mobiltelefonok világában kevesen tudnak fejből telefonszámokat. Ugyanakkor Kovács Ildikó kiemelte, a fiatalok esetében is rendkívül fontos, hogy legalább két felnőtt családtagjuk elérhetőségét kívülről ismerjék. Így akkor is el tudják érni őket – akár egy utcai fülkéből, vagy másik mobiltelefonról –, ha elveszik tőlük kabátjukat, táskájukat, amiben a telefonjukat tartják.

A tinédzser lányok és fiúk figyelmét egyaránt érdemes felhívni a környezet folyamatos figyelésére. Sem világosban, sem sötétben ne húzzanak kapucnit, mert azzal csökkentik a periférikus látásukat. A legtöbb fiatal fülhallgatóval, zenét hallgatva sétál, így nem hallja a külső zajokat, nem figyel fel azokra a hangokra, amelyek esetleg baljós előjellel bírnak és a zenehallgatás nélkül elkerülhetnék forrásukat. Ha mégis szeretnének zenét hallgatni, akkor érdemes a fülhallgatónak csak az egyik felét használni – javasolta Kovács Ildikó. Ugyanez a tanács vonatkozik a tömegközlekedési eszközökre is, ahol nem érdemes az ablak melletti üléseket választani, hiszen oda könnyen beszoríthatják őket.

Felkészülten a legveszélyesebb helyzetek is elkerülhetők lehetnek
Fotó: KI

A fiatal lányok sokszor magas sarkúban, vagy kényelmetlenebb cipőben mennek szórakozni, ami a hazaúton megnehezítheti dolgukat. A szakértő tanácsa szerint ilyenkor jól jöhet, ha egy kis táskában visznek magukkal egy lapos talpú, kényelmes cipőt, amiben könnyebben, akár gyorsabban juthatnak haza. Az önvédelmi oktató javasolja, hogy egy buli esetében mindig érdemes figyelni arra, hogy legyen elegendő pénz a fiataloknál arra az esetre, ha a körülmények, vagy biztonságérzetük úgy kívánja, hogy taxival menjenek haza.

A legjobb önvédelem a megelőzés! Ha már észrevették a veszélyt okozható helyzetet, minél gyorsabban próbálják meg elhagyni a helyszínt. Fontos a határozott kiállás és a hangos segítségkérés is, amivel szintén megelőzhető a nagyobb baj – emelte ki Kovács Ildikó.

A közterületen, tömegközlekedésen kialakulható zaklatások és veszélyes helyzetek mindennapos jelenlétét és veszélyét nem szabad kizárni, letagadni. Amíg ez nem valósul meg, nem lehet érdemben tenni sem a megszüntetésért. A tinédzserek esetében rendkívül fontos a szülőkkel való bizalmas viszony, de az is, hogy merjenek segítséget kérni a járókelőktől is. A veszély sajnos valós, de a megfelelő szabályok betartásával, valamint az önvédelmi tanácsok ismeretével csökkenthető a konfliktusok valószínűsége.

[embed]https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/sarkereszturi-eletveszelyes-bantalmazas-szerszam-kiskoru-4823911/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában