Koronavírus Fejérben

2021.03.10. 07:00

Visszafogott korzózás, bezáró büfék Velencén

Megosztó kéréssel fordult a Velence Korzó üzemeltetője a területén működő büfésekhez, valamint az oda látogató turistákhoz. Ne nyissanak ki és ne jöjjenek hozzájuk, amíg a járványhelyzet nem csillapodik! Megnéztük, eleget tettek-e a kérésnek a megszólítottak. Bár a hétvége még messze van…

S. Töttő Rita

A büfések zárva, a látogatók csak módjával érkeztek a Velence Korzóra. Messze még a hétvége

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Velencére látogató turistákhoz szólt hétfőn a Velence Korzót üzemeltető Gomi Kft. közösségi oldalán. Tette ezt az után a hétvége után, amikor kiderült: valószínűleg ezúttal is az egyik legkedveltebb kiránduló célpontnak bizonyult a térségben a kiépített, homokos sétány. Nem túlzás állítani, hogy ezrek fordulhattak itt meg az elmúlt hétvégéken, miután nem sok más helyszín adatott a kikapcsolódni vágyóknak a közelben. Sajnos a maszk használata a plázákat megszégyenítő tömegek ellenére is ritka volt. Mivel közterületről van szó, ingyenes, bárki által látogatható strandterületről, így nem nagyon tudott mást tenni az üzemeltető, ha korlátozni akarta a tömeget, mint hogy arra kérte a strandterületen található büféseket, hogy a szigorított járványügyi intézkedések miatt ne nyissanak ki. S noha jogszerűen voltak nyitva, mégis azt kérte a társaság, hogy ezzel is járuljanak hozzá a vírus megfékezéséhez.

A Velencére látogató turistákhoz szólt a Velence Korzót üzemeltető Gomi Kft. közösségi oldalán.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Sajnos a hétvégi tapasztalataink azt mutatják, hogy sokan kívánkoznak a szabadba, az éttermek előtt hosszú sorokban várakoznak az emberek. Mind a maszkhasználatot, mind a távolságtartást szinte lehetetlen így betartani. Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a korzót most hagyják meg a velenceieknek! Reméljük, hamar vége lesz ennek a helyzetnek! Segítsünk mindnyájan abban, hogy erre minél előbb sor kerülhessen! Természetesen visszavárunk minden idelátogató kedves Vendégünket!” – állt a megértést kérő nyilatkozatban.

Ami persze egyik oldalról, úgy fest, értő fülekre talált, másik oldalról viszont dühös megnyilvánulásokra késztette az olvasókat. A látogatók vagy kirándulást szervezők nem örültek, erre enged következtetni az olyan hozzászólás, mint hogy: „Ha most nem kell a turista pénze, akkor ezután se kelljen!”, vagy hogy „Akkor Budapestre se jöjjenek a vidékiek?”, és hasonlók. A büféseket is sokan védték, tekintve, hogy „semmilyen jogszabály nem kötelezi őket a zárásra” – állt melléjük egy hozzászóló.

A büfések zárva, a látogatók csak módjával érkeztek a Velence Korzóra. Messze még a hétvége
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tettünk hát mi is egy frissítő sétát a Velence Korzón, ahol ezúttal lézengtek csak a látogatók. A büfések, éttermek pedig – talán megértve vagy engedve a kérésnek – nem nyitottak ki. Volt, ahol felújítással, karbantartással, teraszrendbe­tétellel töltik ki azt az időt, ami így most hirtelen adatott. Volt, ahol ki is írták: március 22-ig karbantartás miatt nem fogadnak vendégeket. Sehol egy lángosos, fagylaltos vagy éppen kávézó, amely a tóparton nyitva lett volna s várta volna a vendégeket. Persze egy március eleji hétköznap délután eleve kevesebb vendéggel számolhatnak még a turisztikailag „kiélezett” helyzetben lévő célpontok is, így hát nagy veszteség talán nem éri ezzel a vendéglátósokat. Akik eleve szezonon kívül feltételezhetően nem is feltétlenül gondolkoztak volna a nyitásban – ha nem hozta volna épp a vírushelyzet a tópartra az embereket. Az épület persze nyitva, ám ott is csak néhány üzlet várta nyitott ajtókkal a betérőket. Az éttermek zárt sora mellett egyetlen cukrászda tartotta a frontot. Nem kívántak nyilatkozni, tekintve, hogy munkavállalóként csak teszik a dolgukat. Ahogy azt a szabályok engedik, elvitelre adták portékájukat.

Így hát azoknak, akik mégis ellátogattak e hűvös március eleji napon a Korzóra, nem sok látványosság maradt: a sirályok és hattyúk persze most is örömmel fogadták az embereket. A sétálók többségéről azonban nem volt elmondható az, ami a vendéglátósokról, akik saját megélhetésük elé helyezték mások egészségének biztonságát azzal, hogy nem nyitottak ki. A legtöbb látogatón ugyanis nem volt arcmaszk, ami jelen pillanatban közterületen mindenkinek kötelező volna, mindamellett, hogy a másfél méteres távolságot is illik betartani. Persze azt, hogy a hétvégén miként alakulnak a Velence Korzón az „állapotok”, még korai volna megjósolni, de egy biztos: a hosszú hétvége és a viszonylag elfogadható időjárás szinte biztosan nem tartja otthon az embereket.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/arra-kerik-a-turistakat-hogy-ne-menjenek-a-velence-korzora-4743301/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=feol_zoe&fbclid=IwAR1kGOQNO1D6igypfepyicXIpPwW3OdVg5ZT3nrbjdRdpe-Nhj8NBm8uEMU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában