Feketéznek a szürkék

2021.03.13. 11:30

Tilosban jár hat elvadult szürke marha a Bakonyban

Egy csóri magángazdaság legelőiről elszökött hat szürke marha. A kalandozó patások azóta hol Bakonykúti környékén, hol a Guttamásihoz tartozó területeken bukkannak fel. Befogásuk nehézkes, mert vissza­vadultak.

Palocsai Jenő

Forrás: stock

Egy Csórhoz tartozó állattartó ridegtartásban legeltette a szürke marhákat, ám információink szerint a tulajdonos elhunyt és az állatok még inkább elszoktak az ember jelenlététől. Mire az örökösök odaértek, addigra az örökség egy része, vagyis a hat szürke marha már megszökött, és birtokba vette a Bakony völgyeit és legelőit. Az állatok már egy cseppet sem kezesek, ha azok is voltak valaha, mostanra éppen úgy viselkednek, mint az erdei vadak, szóval szinte meg sem lehet őket közelíteni, azonnal menekülőre fogják.

Nem lehet csak úgy, bejelentés és engedély nélkül levágni, hát még lelőni

Az állatorvos véleménye szerint nincsen ebben semmi meglepő. Ravasz Ferenc azt mondta: – A szürke marhára ez kifejezetten jellemző magatartás, hogy visszavadul, hiszen eleve félvad, éppen ezért úgy is tartjuk, így aztán könnyedén eléldegél emberi felügyelet nélkül is. Egyébként képesek erre a kecskék és akár a falkába verődött kutyák is, ám utóbbiak nagyon veszélyesek. Egy birka viszont elhullik. A baromfi megélne a természetben, de annak meg a rókák miatt nincs esélye visszailleszkedni. A vadászok is szóba szoktak kerülni, mikor felmerül az esetleges kilövés gondolata, ám a nyilvántartás szerinti fül­számmal ellátott, úgynevezett számos állatokat a hagyományos módon sem lehet csak úgy, bejelentés és engedély nélkül levágni, hát még lelőni.

Hat szürke marha kóborol a Bakonyban – aranyosnak tűnnek, de vadak!
Fotó: Stock

Ha, mint ebben az esetben is, elszabadul egy vagy több állat, akkor először is az állat­egészségügyi hatósághoz kell fordulni, majd a rendőrséghez. Később, ha a helyzet úgy követeli, akkor akár a rendőrség különleges engedélyével kilőhetők az ilyen elvadult háziállatok. A felhatalmazás hiányában lövöldöző vadász engedélye veszélybe kerülhet, még akkor is, ha a tulajdonos ott áll mellette, sőt, maga a tulajdonos sem lőhet rájuk. A vadász fegyvertartási engedélye vadászati célra hivatott, így csak a vad fajok ellen fordíthatja a puska csövét, mert ellenkező esetben lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésért is büntethető. Abban az esetben, ha a rend­őrség ad rá különleges engedélyt és biztosítják a helyszínt, akkor természetesen tudnak segíteni a vadászok, de ahhoz járványveszélyt vagy különösen nagy vagyoni kárt kellene, hogy okozzanak a jószágok. Utóbbi esetben a területileg illetékes jegyzőt is be kell vonni az eljárásba.

Amennyiben látta őket, és készített fotókat, kérjük küldje a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában