seuso

2021.03.06. 07:15

Megvan az új elnök

A római kori ezüstkészlet hazakerülésekor, 2014-ben létrehozott Seuso Munkabizottság feladata a különleges kincsek tudományos vizsgálatának koordinálása.

Tóth Sándor

Borhy László elnök

Fotó: ELTE

Borhy László Széchenyi-díjas régész, történész, ókortörténész, a római kori hadtörténet, a latin epigráfia és Pannonia provincia régészetének jelentős tudósa vezeti mostantól a Seuso-kincs tudományos vizsgálatát koordináló munkabizottságot. Mint ismert, a korábbi elnök, Török László Széchenyi-díjas ókortörténész, régész, núbiológus 2020. szeptember 17-én hunyt el. Közel fél év telt el az új elnök, Borhy László megbízásáig.

Borhy László elnök
Fotó: ELTE

A Munkacsoport feladata az 1970-es években Magyarországon, a Fejér megyei Kőszárhegyen előkerült, majd illegális úton külföldre csempészett, de a magyar állam által több évtizedes tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben visszavásárolt késő római kori ún. Seuso-kincs ezüstedényeinek tudományos vizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában