kiállítás, játék

2021.03.15. 08:30

Májusban megnyithat a gánti látogatóközpont

Végéhez közeledik a munka a Balás Jenő Bányászati Múzeum és Földtani Parkban, amelynek sétaútjain máshol nem látható geológiai ritkaságokat tanulmányozhatnak a helyszínen a szakemberek, a geológus, földrajz szakos egyetemi hallgatók és a kirándulók.

Borsányi Bea

A kiállítások, berendezések is a helyükre kerülnek Fotó: Elekes Gergő / feol.hu

Az újonnan épült Geológiai Látogatóközpontot tavaly nyáron adták át, ám az egyelőre még nem töltheti be a terveknek megfelelő funkcióját, mert kiállításait, berendezéseit tekintve még nem készült el teljesen. Ám már ez sincs messze, hiszen a projekt idén április végén lezárul, és ha a járványhelyzet is lehetővé teszi, úgy a teljes körű műszaki átadást követően az épületet valóban birtokba veheti a közönség. Ezt a projektet egy másik egészíti ki, amelynek keretében kialakították az új tanösvényeket, és éppen a héten került ki 13 új, interaktív tábla. Akinek lesz kedve, játszhat is, a táblákról a QR-kódokat leolvasva kap majd megválaszolandó kérdéseket, mondta el lapunknak Mécs Csaba, a parkot működtető „GÁNT-ÉRT” Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A kiállítások, berendezések is a helyükre kerülnek
Fotó: Elekes Gergő / feol.hu

A látogatóközpontban készül egy interaktív terepasztal is, és miután megkapták a korábbi tatabányai Geológiai Technikum mintegy 3 ezer darabos kőzetgyűjteményét, két kiállítást is terveznek – egyet a látogatóknak, egyet pedig a szakmának. A látogatóközpont legnagyobb erénye, hogy a helyszínen a tanösvény köveit tanulmányozva kézzelfoghatóvá válnak, valódi értelmet nyernek a tudományos tankönyvi szövegek a középiskolai és az egyetemi hallgatók számára is, tette hozzá Mécs Csaba. Az ügyvezető azt is reméli, hogy a gánti geológiai park mintát is adhat Európában azoknak az elhagyott bányáknak, ahol a rekultivációt úgy kívánják megoldani, hogy az hasznos is legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában