Városismereti szoborfelismerő játék

2021.03.13. 07:10

Játszva tanulni Fehérváron

Péntek este kezdődött a városismereti szoborfelismerő játék 34. fordulója. A tudást gyarapító vetélkedőről Ekési Sándor szervezőt kérdeztük.

Palocsai Jenő

A legnagyobb közösségi oldalon futó játék legutóbbi megfejtése a Halesz parkba vezetett Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Tavaly sokan részt vettek a Fehérvár Hero játékban, köztük Ekési Sándor is. A városismereti játék születéséről a szervező elmondta: – A Fehérvár Hero játékban harmadik lettem, míg a feleségem a negyedik helyen végzett. Mint a „legöregebb” játékos házaspárnak Cser-Palkovics András polgármester gratuláló levelet is írt, a „legkitartóbbak” elnevezéssel. A Hero befejezése után egyfajta „izgalmi űr” keletkezett bennem, és mint homo ludens, kitaláltam ezt a játékot.

A legnagyobb közösségi oldalon futó játék legutóbbi megfejtése a Halesz parkba vezetett
Fotó: FG / FMH

Mint megtudtuk, a vetélkedő a szervező saját fotóin alapul. Hetente egy-egy szoborról, emlékműről, majd épületről tesz fel, mindig pénteken, pontban 20 órakor egy fényképekkel illusztrált kérdéssort. A válaszadási idő 15–30 perc, a nehézségi foktól függően.

Ekési érdeklődésünkre elmondta: – Legtöbbször csupán 5–8 válaszadóm van, de ők igen ügyesek. Szponzorom nincs, a tavaly év végi tárgyajándékokat, például a székesfehérvári ajándéknaptárt, a kulcstartót, a DVD-t és a mobiltelefont saját erőből finanszíroztam, de hozzá kell tennem, hogy a játékosok elsősorban nem a díjakért, hanem az erkölcsi győzelemért vetélkednek. Ha a járványhelyzet elmúlik, minden játékost meghívok majd egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött fagylaltozásra.

A 34. forduló témája az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel, pontosabban a Halesz parki felkeléssel és annak mártírjaival volt kapcsolatos. A vértanúk emlékművéről hat kérdést tett fel, az elérhető maximális pontszám 11 volt, míg a rendelkezésre álló idő csupán fél óra.

– Idén 68 éves vagyok, nyugdíjas agrárszakmérnök, és csupán négy éve élek Fehérváron, így a játékomból én tanulok talán a legtöbbet – mondta a szervező, aki a jövővel kapcsolatos kérdésre azt felelte: – Addig csinálom ezt, amíg van játékosom. Fotóm, témám van bőven; egy-egy heti játék előkészítésére 8–12 órát fordítok. A játékban mindenki részt vehet, de nagyon kevés a fiatal. A legifjabb résztvevőm talán 40 éves lehet, míg a legidősebb már betöltötte a 72-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában