új igazgató

2021.03.09. 15:33

A korábbi csákvári igazgató vezeti a zámolyi iskolát (Frissítve)

A zámolyi iskolával kapcsolatban megjelent cikkünkben hibát követtünk el, ezért annak részleteivel kiegészítjük a cikket. Egy hét után lett új intézményvezetője a Csanádi Imre Általános Iskolának, ahol tavaly március végén röppent fel a hír, a tankerület javaslatára megszüntetik a felső tagozatot.

Borsányi Bea

A cél, hogy a zámolyi gyerekek a faluban maradjanak tanulni

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Ez végül nem következett be, de az intézmény fenntartója, a Székesfehérvári Tankerületi Központ úgy döntött, az iskolát a fehérvári Felsővárosi Általános Iskola részévé teszi, amit amúgy nem támogatott sem a zámolyi önkormányzat, sem pedig az iskolában tanuló diákok szülei. Ám a döntést végül mindenki elfogadta, hiszen így legalább megmaradhatott a teljes, 8 osztályos iskola. Szeptemberben azt is mindenki tudta, a régi intézményvezető, Csordásné Papp Ágnes ebben a tanévben nyugdíjba megy. Ezt február 28-án meg is tette. Március 1-jén azonban még nem volt kinevezett utódja.

– Amikor ez előző vezető befejezte a tényleges tevékenységét, a szervezeti és működési szabályzat értelmében február 28-ig a helyettesét bízták meg feladatainak az átvételével. Nyilván jeleztük a tankerületnek – amit bizonyára ők is tudtak –, hogy március 1-jével új intézményvezetőt kell keresni. Az idő telt, de érdemben nem történt semmi – mondta Jankyné Kővári Csilla, az új intézményvezető.

A cél, hogy a zámolyi gyerekek a faluban maradjanak tanulni
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

A zámolyi tantestület időközben egyeztetett Földi Zoltánnal, az anyaintézmény igazgatójával is. Azt javasolták, Jankyné legyen az új vezető, és ezt a javaslatot Földi továbbította is a tankerületnek. Ennek ellenére a március úgy indult, hogy Zámolyon nem volt az iskolának hivatalos vezetője, az iskola ügyeit – szintén az SZMSZ értelmében – a felsős munkaközösség vezetőjének kellett átvennie. A tankerület határozata szerint végül március 8-i hatállyal Jankyné lett a Csanádi intézményvezetője, akinek első intézkedésként mindjárt meg kellett szerveznie a szigorítások miatt az ügyeleti ellátást.

Jankyné testnevelés szakosként a 2019–2020-as tanévben kezdett Zámolyon tanítani, korábban 6 évig volt a csákvári iskola igazgatója. Mostani megbízatása 2022. augusztus 15-ig szól. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje, a helyi gyerekek a zámolyi iskolát válasszák. Erre ősztől jó esély van, úgy tűnik, 32 elsős kezdi majd meg tanulmányait a Csanádiban. A kinevezéssel kapcsolatban lapunk megkereste a tankerületet is, ám eddig ők nem reagáltak.

A tankerület írásban jelezte felénk reakcióját:

Újságírónk március 8-án 11:33 órakor az alábbi kérdéseket tette fel a tankerületnek elektronikus formában:

Feladó: Borsányi Beáta

Küldve: 2021. március 8., hétfő 11:33

Tárgy: Zámolyi intézményvezető váltás

T. Cím!

Iménti telefonbeszélgetésünkre hivatkozva küldöm a kérdéseket:

– Mi a szabály egy tagintézmény választásával kapcsolatban: kell-e pályázatot kiírni, vagy a tantestület és a vezető intézmény igazgatójának javaslata alapján születik a döntés a vezető személyéről, esetleg más módon?

– Szabály szerint meddig szól egy tagintézmény vezetőjének a mandátuma?

– Mi volt az oka a zámolyi iskolában az egyhetes „interregnumnak”?

– Milyen jogköre van egy intézményvezetőnek az iskolájával kapcsolatban?

Szeretném itt is leszögezni, ahogy a telefonban jeleztem, hogy NEM a „kötözködés” a cél, csupán információt szeretnék adni a történtekről. Azt is jelezném, hogy a cikk holnap megjelenik, de szeretném az Önök válaszait is beleírni. Kérem, délután 16.30-ig küldjék meg őket!

Köszönöm!

Üdvözlettel:

Borsányi Beáta

újságíró

A Székesfehérvári Tankerület az újságírónknak március 9-én 10:27 órakor elküldte a választ, amit újságírónk figyelmen kívül hagyott, és ahogy a fenti címben is látszik, március 9-én 15:33 órakor a cikk megjelent a tankerület válasza nélkül. Itt közöljük a tankerület teljes, változtatás nélküli válaszát:

A Székesfehérvári Tankerületi Központ válasza, Borsányi Beáta, a Fejér Megyei Hírlap újságírójának megkeresésére

Feladó: Székesfehérvári Tankerületi Központ Igazgatói Titkárság

Küldve: 2021. március 9., kedd 10:27

Tárgy: FW: Sajtómegkeresés – Zámolyi Intézményvezető váltás

 

Tisztelt Újságíró Asszony!

A tankerületi igazgató, mint a megbízási jogkör gyakorlója dönt arról, hogy a törvényi feltételek fennállta esetén az adott intézményben (az intézményvezetői megbízás és a szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegység vezetőjének megbízása kivételével) a magasabb vezetői beosztás ellátásához kiír-e nyilvános pályázatot.

Ha a megbízási jogkör gyakorlója mellőzi a pályázat kiírását, akkor az intézmény vezetője tesz személyi javaslatot a magasabb vezetői beosztásra a nevelőtestület véleményének kikérése mellett. A hatályos jogszabályok szerint a magasabb vezetői beosztás legfeljebb öt évre szól, a megbízás lejártát követően a jogszabályi előírások betartása mellett a magasabb vezető ismételten megbízható.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, mint a megbízási jogkör gyakorlója a Felsővárosi Általános Iskola Csanádi Imre Tagiskolája tagintézmény-vezetői beosztása esetében mellőzte a nyilvános pályázat kiírását.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatója a megbízási jogkör gyakorlójaként a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója javaslatának beérkezését, valamint az intézményi nevelőtestület véleményének megismerését követően késedelem nélkül megbízta a javaslatban szereplő személyt a tagintézmény-vezetői feladatokkal. A köznevelési intézmény vezetője alapvetően az intézmény törvényes és szakszerű működéséért felel, egyéb hatáskörei és feladatai részletesen megtalálhatóak a köznevelési törvényben, illetve a tankerületi központ és az intézmény szervezeti és működési szabályzatában.

Üdvözlettel:

Török Szabolcs tankerületi igazgató nevében és megbízásából

Rudnóyné Szabó Valéria

főosztályvezető

Székesfehérvári Tankerületi Központ Igazgatói Titkárság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában