A pecások megmutatták

2021.03.04. 17:30

Horgász legények a csernyei gáton

Jelentős fejlesztéseket hajtottak és hajtanak végre a Bakonycsernyei Horgász Egyesület tagjai. A munkálatokról vezetőjükkel, Sztrida József elnökkel beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Sztrida József: A pecások megmutatták a társadalmi munka során, hogy ki a legény a gáton

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mikor alakult az egyesület és milyen fejlesztések zajlanak?

Huszonkilenc éve, azaz 1992-ben alakultunk és még abban az évben elkészültek a gátak is, amiknek köszönhetően most két tavunk is van. Ezek együttes vízfelülete közel 8 hektár. Alakuláskor a tagság 70 fő volt, most 240-en vagyunk, mert szerencsére ez elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettünk. Folyamatosan fejlesztünk. Összesen 14 hektár tartozik hozzánk, ugyanis a tavak körül hat hektár földet is mi tartunk karban. Amikor elkezdődött a horgászat, csak földút vezetett a tavakhoz, most több mint 3 kilométer murvás út fut a tavak partján. A most zajló fejlesztést a kényszer szülte, ugyanis a kettes számú, vagyis a nagyobbik tavunk zsilipje meghibásodott. Tavaly augusztusban egy kisebb lyukat fedeztünk fel beton alsó részén, mert megette az elmúlt 30 év a betont. Szakembereket kerestünk, bízva abban, hogy valamelyik el tudja tömíteni a keletkezett rést, de sajnos ez meghiúsult, így szeptember végére körvonalazódott, hogy nincs más megoldás, mint szétszedni és újjáépíteni a zsilipet.

Hogyan és főleg miből készült el az új gát és zsilip?

A régi már nem látta el a funkcióját, és a tófenékre fektetett csövek is meg voltak csúszva, így ott is volt elfolyó vizünk. A gát kétharmadát eltávolítottuk, a csöveket kiszedtük, és nekiálltunk az új építésének. Mint kiderült, jól döntöttünk, amikor a teljes újjáépítés mellett voksoltunk, ugyanis míg augusztusban csak egy, novemberben már három lyuk volt a zsilipen. Áthalásztuk hát a felső tóból az összes halat az alsóba, ott teleltek, és éppen most hétvégén engedtük le a kisebbiket és vittük vissza a megközelítőleg 85 mázsa halat a nagyobbik tóba. A lehalászást követően kiderült, hogy a másik tó zsilipje sem tökéletes, de arra találtunk egyszerűbb megoldást. Jelenleg 12-13 millió forintnál járunk, amiből csak a gát, illetve a zsilip építésének költsége 7-7,5 millió forint volt. Eddig minden önerőből ment. Az egyesület saját tartalékaihoz egy egyszeri pluszbefizetéssel körülbelül négymillió forintot öszszeadott össze a tagság, ami minden egyes tagnak 17 ezer forintjába került. Megértették, hogy ez a munka egy befektetés a jövőbe, amit nem lehet elodázni. De semmi sem ment volna ilyen gördülékenyen, és ilyen kevés pénzből, ha nincs meg ez az összefogás. A tagok társadalmi munka keretében minden kézi eszközzel elvégezhető munkát megcsináltak és a kivitelező vállalkozók is kedvezményesen dolgoztak nekünk. Emellett az önkormányzat 1,5 millió forintot, a HOFESZ pedig 10 mázsa halat ígért az egyesületnek.

Sztrida József: A pecások megmutatták a társadalmi munka során, hogy ki a legény a gáton
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Van-e tervben további fejlesztés?

A közösségi épület is megújul, 6 millió forintból, egy pályázatnak köszönhetően. A kivitelező céggel a szerződést már megkötöttük és ha minden igaz, nemsokára elkezdődnek a munkálatok, melyek egy májusi átadással zárulnak. De sok még az egyéb tennivaló is, hiszen az I-es, vagyis a kisebbik tavat újra kell telepíteni, fel kell építeni benne egy normális biológiát. Bízunk benne, hogy ezeket a munkálatokat nem sínyli meg sem a két tó, sem az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában