Vigyázzunk rá!

2021.03.16. 20:00

Felkészült a tavaszra Székesfehérvár egyik legkomplexebb közösségi tere

Már javában zajlanak a tavaszi munkálatok a Sóstó Természetvédelmi Területen, ám az igazság az, hogy nem csak a munkások és a természetvédelmi szakemberek nyoma látható a területen. Kétnaponta szednek össze vagy tizenöt zsák szemetet. Ez elkeserítő!

S. Töttő Rita

Az összes tórészletet kitisztították a napokban Sóstón. Horváth Pál keményen dolgozott vele Fotó: Csete Gábor

Napokon, heteken át zajlottak a munkálatok a Sóstó Természetvédelmi Területen az elmúlt időszakban. Székesfehérvár zöld tüdeje az idei évben is megújul tavaszra: megtörtént az összes tórészlet és lagúna kitisztítása, gondozása, ami Horváth Pál gondos keze munkájának köszönhető. tavasz

A dankasirályok is érkeznek – költőszigeteiket pedig a Sóstó természetvédelmi csoportjának két munkatársa, Lévai Sándor Róbert és Vejnrauch Tibor tette otthonossá az idei költési szezonra várva. A városi fasor-fenntartási munkák során keletkező tiszta ágdarálék is itt hasznosult, a Sóstón: a tanösvény több részén, a pókmászóka alatt, a napozóstéggel szembeni kis sziget sétányára és a gyurgyalagmegfigyelő ház talajára terítették ki.

Az összes tórészletet kitisztították a napokban Sóstón. Horváth Pál keményen dolgozott vele Fotó: Csete Gábor

Csete Gábor, a város természetvédelmi szakmai vezetője a munkálatok kapcsán elégedett, hiszen a költési időszak idilli környezetben kezdődhet, egyre több a hazatérő faj. A búbos vöcskök, mutatott rá a szakember, már a learatott nádmaradványokból építik fészküket. Szerencsére a víz minősége kifogástalan, és jelenleg a vízszint is optimális. A munkálatoknak láthatják a nyomát is a kirándulók, de a referens felhívta a figyelmet: az a néhány vízinövénykupac, ami pár napig még ott szárad a parton, hamarosan a komposztáló telepre kerül.

A városi fasorfenntartási munkálatokból származó ágdarálékot a területen hasznosítják újra a szakemberek
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

– Vigyázzunk erre a kis oázisra – kéri a természetvédelmi szakember, és sajnos nem véletlenül. Meglehetősen kellemetlen tapasztalatokkal gazdagodott ugyanis munkatársaival együtt az elmúlt időszakban a területen. Óriási mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze, amelyet két nap alatt tudtak elkövetni az arra járók… – A tanösvényen kétnaponta keletkező hulladékmennyiség – mutat rá a legalább tizenöt zsáknyi szemétre Gábor, s hozzáteszi:

– Nem szeretnénk több kukát és figyelmeztető táblát kitenni. Egyszerűen mindenki vigye el haza a saját hulladéktárolójába vagy egy frekventált helyen álló szemétgyűjtőbe a keletkező mellékterméket, mert nem az erdei tündérek fogják eltüntetni, ha már megszabadultunk tőle a természet lágy ölén. Az ebbe fektetett energiát inkább arra fordítanánk, hogy tovább szépüljön és fejlődjön a terület, mindenki örömét lelhesse benne, emellett megfelelő környezetben töltődhessen fel.

A nádas így nézett ki a kitisztítás előtti pillanatokban

Botrányos, hogy még az erdőben, természetvédelmi területen is ennyi szemét halmozódik fel pár nap alatt.

Elméletileg egy olyan helyszínen, ahová azért mennek az emberek, hogy a természetben legyenek. Ez a felhalmozott hulladékmennyiség akkor sem lehetne itt, ha nem élne meg az emberiség, a fehérvári közösség is olyan nagyon nehéz időszakot, mint most.

Kétnapnyi szemét a Sóstó Természetvédelmi Területéről
Fotó: Csete Gábor

– Érthető, hogy már nagyon türelmetlenek és megviseltek vagyunk. De fel kell szólaljunk, mert úgy érezzük, kezd tarthatatlanná válni a felelőtlen és gondatlan emberek szemetelése országos szinten. Bármerre járunk utak mellett, erdők szélén, folyók és tavak partján, túrautakon, kirándulóhelyeken elkeserítő mennyiségű hulladékot láthatunk, mely nem fog eltűnni magától – írja a szakmai vezető a Sóstó hivatalos oldalán, s hozzáteszi:

„Sok dolog van az életben, melyre nem tudunk hatással lenni de a ‚tudatos’ szemetelés pont egy olyan, ami az egyén szintjén kezelhető.

Elméletileg egy 21. századi civilizált, kulturált társadalomban élünk, melyben ez a probléma nem szabadna, hogy ily mértékben létezzen, nemhogy növekvő méreteket öltsön.”

Éppen ezért a szakember kihangsúlyozta, ha valaki kirándulni megy, a keletkezett hulladékot vigye magával!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában