időutazás

2021.03.16. 10:00

Fejér megye évfordulós emlékei március 16-án

Palocsai Jenő

Vidám kirándulás

A Fejér Megyei Hírlap arról számolt be 1971-ben, hogy: e hónap 16-án autóbusz indul Székesfehérvárról, mely a Fejér megyei Vendéglátóipari Vállalat zenészeit viszi a fővárosba. A budapesti tartózkodás alatt a zenekarok tagjai részt vesznek az Állami Népi Együttes és a KISZ Központi Művészegyüttese zenekari próbáin, valamint a nagyobb vendéglátóipari egységekbe is ellátogatnak – Astoria, Mátyás-pince, Palace –, ahol megfigyelik a zenekarok munkáját, hogy visszatérve még színvonalasabban tudják szórakoztatni a fehérvári közönséget.

A gonosz erői tombolnak

2001-ban ezen a napon arról írt lapunk, hogy a Magyar Állami Népi Együttes a Vörösmarty Színházban mutatta be Naplegenda című, örökölt gesztusokból szőtt látványos vízióját, friss hangzású, erőteljes táncos, zenés, énekes produkcióját, mely összekapcsolta a Napkeletet és Napnyugatot. Keletről jöttünk, mint a Nap – erről mesélt a Csillagösvényen jöttünk című induló tánckép, amit a hajnali áldozat, majd a Nap éneke követett. Szerelem, fiatalság, háborúba induló katonák, kedveseiket sirató lányok, férfimagány a fogságban, önpusztító őrületek, lobogó tüzek, majd berobban a pokol, a gonosz erői kiszabadulnak, tombol az ördögök bálja.

Szerelem a fűzfák alatt

Az Építők Irodalmi Színpada 1961-ben egy újabb nagyszerű teljesítménnyel lepte meg a közönséget. A rádióból közismert Szerelem a fűzfák alatt című kínai hangjáték színpadi változatát mutatták be. Ez az ősi mű a kínai irodalom klasszikus remeke. Nem véletlen, hogy évszázadok óta állandó műsora az ottani színházaknak. Klasszikus voltát bizonyítja, hogy a műfaj minden formájában színpadra alkalmazták a kínaiak. A mű írója maga az igazságot kereső és követelő nép, aki nem tudott belenyugodni a két fiatal boldogtalanságába, ezért a haláluk után is folytatta a szerelmi történetet. PJD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában