zajlik a nyomozás

2021.03.22. 11:30

Drámai fordulatok a Vasmű vezetésénél, de lehet jövő

Hatalmas előrelépés történt az ISD Dunaferr Zrt. nehéz és viharos időszaka után. A cégcsoport a befektetői szerződés aláírásának bejelentése előtt visszatekintett a hamis papírokkal való belépési kísérlet eseményeire is.

Baráth Eszter

Végre lezárulhat egy nehezebb időszak? Fotó: Laczkó Izabella / DH

Fotó: Laczkó Izabella

A Dunaferr vállalata több hónapja küzd nehézségekkel, melyekhez nagyban hozzájárult, hogy a többségi, illetve a kisebbségi tulajdonosok folyamatosan harcoltak a vállalat vezetéséért. Ez idő alatt többször késtek a munkabérek kifizetésével, vagy részletekben törlesztették azokat, de felmondták a kollektív szerződést is. Az irányításért folytatott küzdelemben az egyik legjelentőségteljesebb esemény március elején történt a vállalat főbejáratánál. Ahogy arról korábban beszámoltunk, március ötödikén ukrán és magyar személyek egy csoportja hamis papírokkal kísérelt meg belépni a Dunaferr területére azzal a céllal, hogy átvegyék a vállalat vezetését.

Hamis papírok

Ekkor kiderült az is, hogy a helyszínen jelen lévő társaság az ukrán kisebbségi tulajdonos Tatjana Taruta megbízásából próbált a vállalat területére bejutni. A hamis meghatalmazások között szerepelt egy színes nyomtató segítségével előállított okirat, amelyet a Vnyesekonombank nevében állítottak ki, amely cég nem részvényese a Dunaferrnek. A megtévesztésre szánt dokumentumok miatt az orosz ügyészség röviddel az eseményeket követően eljárást indított. Az ISD Dunaferr Zrt. álláspontja szerint ez a kísérlet akár jelentős károkat is okozhatott volna az akkor még folyamatban lévő befektetői tárgyalásokkal kapcsolatban. Az orosz Vnyesekonombank, a vállalat fő stratégiai partnere a Dunaferr irányába írásban is megerősítette, a papírok hamisak, meghatalmazást senkinek nem adtak arra, hogy nevükben eljárjanak, amiért megtették a szükséges lépéseket, mert az effajta támadást nem tolerálhatják. A Dunaferr Magyarországon szintén feljelentést tett az elkövetők ellen, így a két érintett ország mindegyikében elindult a nyomozás. A vállalat közleménye szerint a hamis iratokkal történt belépési kísérlet nehéz helyzetet teremtett, de a Dunaferr vezetésének célja ennek hatására sem változott.

Végre lezárulhat egy nehezebb időszak? Fotó: Laczkó Izabella / DH

Fény az alagút végén

A cégvezetés elhatározása, hogy a vállalat törvényes többségi tulajdonosainak számára – érdekeiknek megfelelően – továbbra is biztosítani tudják a Dunaferr fennmaradását. Hosszú ideje egyre érthetőbben rajzolódik ki, hogy az ISD Dunaferr Zrt. túléléséhez és fellendüléséhez az egyetlen lehetőség egy olyan befektető, amely erős tőkeinjekcióval képes hozzájárulni az előrelépéshez. A Dunaferr korábbi félelmei (a hamis papírokkal való belépési kísérlet elbizonytalaníthatja a befektetőt) nem valósultak meg. A szerződés aláírása megtörtént, ami hatalmas előrelépést jelenthet a vállalatnak. A megállapodás hatálybalépéséhez még néhány feltételnek meg kell valósulnia, de mindez várhatóan néhány héten belül megtörténik. A hatálybalépést követően a Dunaferr jövője hosszú távon biztosítottá válik, a termelés fellendülhet, amely kiránthatja a vállalatot abból a nehéz időszakból, amellyel hónapokon keresztül küzdött.

Előzmény:

https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/megmenekulhet-az-isd-dunaferr-zrt-4768252/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában