szőlőhegyi romantika

2021.03.18. 07:00

Buszforduló és vízhálózat épül ki az etyeki szőlőskerteknél

A Pannónia Szíve program négy ütemére hatmilliárd forint fejlesztési összegről született eddig kormánydöntés, ennek egyharmada Etyekre került. Újabb építkezés indult a minap az Öreghegyen, 179 milliós értékben.

Zsohár Melinda

Buszforduló, parkoló és a várt vezetékes víz épül ki e helyt, 179 millió forintos nemzeti forrásból.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Pannónia Szíve Program a pandémia idején is folytatódik, az előzetes ütemterv szerint – mondta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a szabadban tartott tájékoztatón. Az Etyek körüli szőlődombok, pincesorok a hazai turizmus kedvelt célpontjai évek óta, s a végrehajtott fejlesztések még népszerűbbé teszik az archaikusságával és ódonságával oly vonzó területet. Ezúttal autóbusz-fordulót és -parkolót építenek az öreghegyi út elejére, megkezdődtek a munkálatok. A koronavírus-járvány következtében lecsökkent az idegenforgalom, a hazai turizmus azonban felértékelődött, itt pedig a szabadtéri látogathatóság nem veszélyezteti a biztonságot sem, tette hozzá Tessely Zoltán.

Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a kivitelezőkkel együtt bejárták az Öreghegyi-dűlőt Etyeken
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Régóta várták

A 179 milliós nemzeti forrásból mintegy 30-40 millió forint közötti összeget fordítanak az Öreghegyen két dűlőben, 230 méter hosszan a vezetékes vízhálózat kiépítésére, szólt a régen várt fejlesztésről Zólyomi Tamás etyeki polgármester. A közelben található vízmű eddig nem tette lehetővé a magasabb ponton fekvő öreghegyi vízellátást, most egy nyomásfokozó szivattyútelep kiegészítésével ez lehetővé válik. Két közkifolyó és vízkivételi lehetőség is megvalósul az építkezéssel. A Magyarkútról szállították fel a vizet az itteni présházakhoz a korábbi évszázadokban csakúgy, mint mostanság – permetezéshez, hordómosáshoz, a mindenkori szükségletekhez. Kisebb szőlészetek találhatók a nagy ültetvényekhez képest e hangulatos, romantikus környezetben, sok az ódon pince, de tájba illő, mértékletes új építkezések is emelik a hely minőségét.

Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök is megjelent a beruházás indulásának bejelentésén, összefoglalta az eddig történt etyeki fejlesztéseket. A Pannónia Szíve Program egyik zászlóshajójának számító Etyek országos hírnévre tett szert sokak erőfeszítésének, s a kormányzati akaratnak köszönhetően, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában