keretet ad

2021.03.24. 16:00

Az új kápolnásnyéki „kulturális erőtér”

Hamarosan elkészül a nemrégiben alakult Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola otthona. Művészeti műhelyek, közösségformáló képzések és programok színtere lesz az intézmény.

S. Töttő Rita

Már elkészült a népfőiskola felirata is az új épületen

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kápolnásnyéki Halász-kastély már a korábbi években is bizonyította, hogy a Velencei-tó térségében igenis nagy szükség van minőségi kulturális programokra. A kastély kiállításai, művészeti programjai mellett ezért is jöhetett létre a Csajághy Laura Szabadtéri Színpad vagy újult meg sikeresen a Vörösmarty-emlékház, szintén Kápolnásnyéken. Ebben az „újonnan létrejött kulturális erőtérben” – ahogy az emlékház megnyitóján fogalmazott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő tavaly – formálódott meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola gondolata is, amely keretet adhat újabb izgalmas programoknak a térségben. Elnöke Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója, aki elkötelezetten munkálkodik a népfőiskola nyitásán.

– Azt tapasztaltuk, nagy igény van a kastély kulturális kínálatára, ezért gondoltuk, hogy jó lenne, ha nemcsak kulturális központként működnénk, hanem a kastély közvetlen környezetében művészeti műhelyek is létrejönnének. Ezek a lehetőségek a népfőiskola keretein belül valósíthatók meg, amely egyébként alapvetően önszerveződő, a civil aktivitás keretében és eredményeként létrejövő képzési és továbbképzési közeg. Népfőiskolánk a legkülönbözőbb művészeti ágak köré szervezi majd programjait, műhelyeit. Az új intézmény kuratóriumában olyan szakemberek kaptak helyet, mint a Kossuth-díjas Gulyás Dénes vagy a Munkácsy-díjas képzőművész, Pető Hunor. Célja pedig, hogy iskolarendszeren kívül, de képzési, nevelési tevékenység keretében biztosítsa az élethosszig tartó tanulás, a sokszínű és sokrétű felnőttképzés sajátos formáit: művészeti képzéseket, továbbképzéseket, a magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelés programjait.

Már elkészült a népfőiskola felirata is az új épületen
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az elképzelések megvalósításához azonban infrastrukturális fejlesztésekre is szükség van. Ezekről L. Simon László, a védnöki testület tagja nyilatkozott: – Ahhoz, hogy e kortárs művészeti és alkotóközpont működhessen, illetve, hogy vendégül láthassa a meghívott alkotókat, diákokat és tanárokat, kiállítóterekre és szálláshelyekre van szükség. Éppen ezért a szakmai munka és a fejlesztés párhuzamosan halad. Jelenleg talán a legfontosabb értékmentő feladatunk a Velencén – már sajnos alig – álló Meszleny-kastély megmentése, és benne korszerű, a nagyközönség számára elérhető, izgalmas élményeket nyújtó látogatóközpont kialakítása. Ez a munka nagy öröm és persze nagy felelősség is. Közben tervezzük már a népfőiskola művésztelepének kialakítását és fejlesztését is. A Csajághy Laura Szabadtéri Színpad közelében egy régi istállóépület felújítása zajlik, amelyben a Liszt Művészházat nyitjuk meg a nyári szezonnal együtt. Várjuk, hogy újra találkozhassunk közönségünkkel kulturális intézményeinkben: tele vagyunk ötletekkel, és bizalommal nézünk előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában