Egyeztettek a tulajdonosok

2021.03.06. 07:10

Abai önkormányzat: „A szakrendelő működése nincs veszélyben”

A jelenleg zárva lévő Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőről tartottak egyeztetést pénteken a szakrendelőt tulajdonló önkormányzatok vezetői. Aba város a többségi tulajdonos, kicsit több, mint 76 százalékkal, a maradékon a többi hét község osztozkodik.

Majer Tamás

Horváth Sándor szerint törvénytelenül zárta be az abai szakrendelőt Viola Zsuzsanna ügyvezető asszony

Fotó: illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha szavazásra kerül a sor, Aba értelemszerűen döntési túlsúlyban van Seregélyes, Sárosd, Sárszentágota, Sárkeresztúr, Soponya, Csősz és Tác együttesével szemben.

Az egyeztetés után beszéltünk Mikula Lajos abai polgármesterrel, aki közölte, annál többet nem mondana, mint ami Aba hivatalos közösségi oldalán megjelent. Íme: „Egy kivételével minden kisebbségi tulajdonos képviseltette magát az egyeztetésen. Nyugodt hangnemben zajlott. Várhatóan az előre jelzett március 16-i dátummal rendeződhet a vezető jogviszonya körüli jogi helyzet. Az ügyvezetés kérdésében Aba vállalta, hogy megoldást keres. A finanszírozással kapcsolatosan a kisebbségi tulajdonosoknak volt javaslata. Ehhez egy bonyolult és hosszabb időt igénylő cégjogi eljárás kapcsolódna. Így a rövid távon is jelentkező működési hiány finanszírozására ez nem használható. A kisebbségi tulajdonosok leírják majd a javaslataikat, és ezek ismeretében Aba megfontolja, hogy szükséges-e a bonyolult cégjogi folyamatot végigcsinálni. A hiány finanszírozása ugyanis tagi kölcsönön keresztül 2021. évben is biztosított. Így a szakrendelő működése nincs veszélyben.”

Horváth Sándor szerint törvénytelenül zárta be az abai szakrendelőt Viola Zsuzsanna ügyvezető asszony
Fotó: illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kisebbségi tulajdonos községek polgármesterei közül Horváth Sándorral, Seregélyes polgármesterével beszéltünk, aki ebben az ügyben a többi hat község vezetőjének nevében is nyilatkozott. – Mikula úr meghívott minket egy informális egyeztető megbeszélésre, amire, illetve aminek témájára érdekes módon előbb a Facebookon találtunk rá. Először megosztotta a lakossággal, utána küldte el nekünk a meghívót. Ez a meghívó egy ultimátum, egy diktátum volt – fogalmazott.

Az egyeztetésen a kisebbségi tulajdonosok a szakrendelő működési finanszírozása kapcsán azt jelezték, részükről egy megoldás fogadható el: szeretnék, ha megemelnék a szakrendelőt működtető cég törzstőkéjét, s ahhoz minden település a saját tulajdonrészének arányában járulna hozzá.

Horváth elmondása szerint több javaslattal is éltek a szakrendelő újranyitása, újraindítása kapcsán. – Amit törvénytelenül zárt be Viola Zsuzsanna ügyvezető asszony! A járási hivatalnál március elsejétől március közepéig kérte a működési engedély szüneteltetését – mondta Horváth.

Ismert, a napokban Viola Zsuzsanna – aki történetesen Mikula Lajos felesége – felmondott. Jelenleg felmondási idejét tölti. Horváth Sándor szerint a szakrendelő ügyvezetőjének személye körüli helyzet nem lehet indoka a működés felfüggesztésének. Nos, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatott munkavállalók jogviszonya 2021. március 1-jén egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult át. Evégett tartottak egy szavazást a szakrendelő tulajdonosai még február 26-án. Horváth rámutatott, ezen a szavazáson Aba önkormányzata nem vett részt.

– Mi megszavaztuk, mi elfogadtuk az ügyvezető asszony tevékenységét, csak felhívtuk a figyelmet rá, hogy az új jogszabály szerint ő összeférhetetlenségbe kerül Aba önkormányzatának vezetőjével. Arra, hogy megszüntesse ezt a problémát, 30 napja van – mondta Horváth Sándor. – Az, hogy a február 26-i ülésen Aba nem szavazott, többségi tulajdonosként elég felelőtlen döntés volt. Talán nem érdeke a szakrendelő fenntartása? Most pedig ránk akarja a felelősségét hárítani – fogalmazott a seregélyesi polgármester; s végül hozzátette, a kisebbségi tulajdonosok véleménye szerint már március 8-án megnyithatna a szakrendelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában